Masura de reducere a CAS-ului pare sa implice un efort din partea statului de aproximativ un miliard de lei pe an.
In aceasta privinta, citat de Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Manolescu, a declarat ca "estimarile pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei", precizand totodata ca reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS de la 1 iulie ar presupune un efort bugetar de maxim 2,5 miliarde de lei pentru acest an.
Acesta a amintit insa, citeaza sursa, si ca o hotarare cu privire la reducerea CAS se va lua dupa discutiile din luna iunie cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.
De asemenea, intrebat ce primeaza intre reducerea CAS si diminuarea TVA-ului la toate alimente,e Dan Manolescu a declarat ca e mai importanta reducerea contributiilor, adaugand:
"Este evident ca sarcina fiscala pe forta de munca este mare, dar zona produselor alimentare este recunoscuta ca o zona intrinseca de evaziune fiscala".
De asemenea, secretarul de stat din Finante s-a referit, in acest context, la rezultatele reducerii la 9% a TVA la paine si produse de panificatie. In acest sens, potrivit HotNews.ro, acesta a declarat:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
"O reducere cu 15 punte procentuale a cotei la orice produs este evident ca genereaza, pe termen scurt, o reducere a incasarilor. Ar trebui sa existe o crestere imediata a cantitatilor vandute cu o suma echivalenta. La incasari, deci, a existat o scadere, insa s-a inregistrat o crestere treptata a cantitatilor raportate, deci operatorii au inceput sa raporteze mai mult, dar ar fi necesara o dublare a cantitatilor raportate pentru a compensa reducerea de TVA. Din pacate, nu avem inca informatii relevante pentru a trage concluzii. In plus, mai mult de jumatate din operatori raporteaza la trimestru, deci avem doar doua perioade fiscale incheiate pentru multi agenti din domeniu".
Astfel, se va avea in vedere cresterea gradului de conformare a firmelor, a adaugat acesta, pentru a putea stabili daca intr-adevar se poate reduce TVA-ul si la alte alimente. In Romania, taxa pe forta de munca ramane in continuare foarte mare, CAS-ul platit de angajator fiind de 45%.