Un proiect mult asteptat, rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala, a fost retras la cererea premierului Victor Ponta.
Aceasta amanare face ca publicarea in forma finala a celor doua acte normative sa intarzie, in mod cert, cu o perioada mult mai mare decat cea estimata initial.
Comunicatul emis de Minsterul Finantelor Publice anunta ca "in urma solicitarii prim-ministrului Victor Ponta", proiectul Codului fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala au fost retrase pentru a fi "analizate in cadrul Guvernului inainte de inceperea dezbaterii publice".
Totodata, comunicatul anunta ca "intentia Guvernului este de a initia o dezbatere publica deschisa si transparenta cu privire la modificarile necesare Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, insa dorim, in acelasi timp, si adoptarea de masuri care sa contribuie la continuarea cresterii economice si la limitarea extinderii poverii fiscale".
De asemenea, Finantele anunta ca "una dintre prioritatile Guvernului este de a limita evaziunea fiscala, inclusiv prin modificari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala". Astfel, potrivit aceluiasi comunicat, modalitatea in care se vor concretiza aceste intentii, dupa discutii cu specialisti si societatea civila, va fi decisa de Guvern si va fi supusa consultarii publice inainte de aprobarea de catre Parlamentul Romaniei. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute si asumate, impreuna cu Bugetul pentru anul 2015, de catre Parlamentul Romaniei.
Noul proiect al Codului fiscal mentiona ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta urmeaza sa plateasca un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Totodata, se precizeaza ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare. Astfel, noteaza Mediafax, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri.
Sunt efectuate modificari si in ce priveste impozitul pe terenul din intravilan, anunta aceeasi sursa, unde suma de plata creste proportional cu rangul si zona localitatii, ajungandu-se la cresteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.
Astfel pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi in cazul autoturismelor cu motoare de pana la 1.600 cm3 inclusiv si de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 cmc si 2.000 cmc inclusiv.
In ce priveste autoturismele cu o capacitate cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv, impozitul ar urma sa scada de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, fiind facuta o reducere si pentru masini cu motoare mai mari.
Totodata, se precizeaza ca impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de autoritatile locale (primarii), si vor putea fi majorate in fiecare an cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.
Mediafax aminteste de faptul ca in prezent legea reglementeaza ca impozitele si taxele locale sa fie indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota aditionala, dar nu mai mult de 20% fata de nivelul stabilit de Guvern.
Ramane astfel de vazut de ce proiectul de rescriere a Codului fiscal si de Procedura Fiscala necesita noi amanari, noi analize si noi dezbateri, inainte de dezbatere publica in care si mediul de afaceri, direct afectate de aceste modificari, va avea un cuvant de spus.
Daca aveti opinii cu privire la decizia de retragere a proiectului care fusese deja publicat spre dezbatere publica, le asteptam cu interes in casuta de comentarii de mai jos.