Proiectul noului Cod fiscal ofera o supriza in ce priveste domeniul profesiilor libere si aduce si aici unele modificari semnificative.
In primul rand, este data o noua definitie a activitatilor independente. Asa cum arata prevederile incluse in proiectul Codului fiscal, atrage atentia Capital.ro, in categoria veniturilor din activitati independente vor fi incluse "veniturile din activitati economice, profesii libere si drepturi de proprietate intelectuala".
Mai exact, punand accentul pe caracterul economic al activitatii astfel ca, explica aceeasi sursa, in baza acestei definitii, "Fiscul poate sa reconsidere natura veniturilor si sa modifice impozitarea".
Definitia actuala data de Codul fiscal mentioneaza ca veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, din profesii libere si din drepturi de proprietate intelectuala. Activitatile economice incluse astfel in noua definitie se refera la acele activitati cu surse de venit din productie, comert si prestari de servicii.
In plus, e anuntata o noua modificare referitoare la profesiile libere. Astfel, potrivit proiectului, este eliminata enumerarea profesiilor reglementate si se mentioneaza, anunta Capital.ro, ca "sunt venituri din profesii libere veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale".
Aceeasi sursa atrage atentia asupra efectelor pe care aceste modificari le aduc cu sine, citand in acest sens declaratiile Andreei Steinhart, partener Contexpert:

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
"Potrivit Codului fiscal (in vigoare n.r.), la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al acesteia. In baza acestor prevederi, daca tranzactiile nu sunt bine fundamentate, autoritatile fiscale pot reconsidera natura veniturilor".
O explicatie adaugata de sursa e urmatoarea: drepturile de autor pot fi asimilate salariilor si impuse cu toate taxele si contributiile aferente acestora. In prezent, datele oficiale au in registru 350.000 de PFA-uri si 230.000 de persoane practica profesii libere.