email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Servicii bun imobil situat in afara teritoriului Romaniei. Ce declaratii si plati sunt obligatorii?

servicii bun imobilCASSobligatii declarativedeclaratiibunurile imobileachizitii intracomunitare


In cazul urmator, avem un PFA neplatitor de TVA, infiintat in Romania in 2014. PFA-ul incheie contract cu societatea comerciala B din Croatia ( inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari) pentru prestari servicii punere in functiune a statiilor electrice situate in stat non-UE.

Se emite factura catre soc. com. B din Croatia sub plafonul de 220.000 lei si PFA-ul incaseaza incasez in cont tot de la aceasta sumele.

Societatea straina are contract cu societatea C din statul non-UE, dar nu are sediu sau sucursale in tara respectiva. Vom vedea astfel ce obligatii declarative are PFA-ul in Romania, dar si in afara. Se mentioneaza ca se platesc impozit pe venit de 16% si CASS 5,5%. stabilim daca PFA-ul e obligat sa se inregistreze in tara non-UE cu punct de lucru dupa o anumita perioada de timp, daca se va inregistra in Reg. Op. Comunitari si daca va fi obligat si la plata TVA.


Serviciul prezentat de dvs. nu este impozabil in Romania din punctul de vedere al TVA, fiind aplicabile prevederile exceptiei de la regula generala de  taxare de la art. 133 alin. (2)  din Codul fiscal.  

Serviciile prestate asupra unui bun imobil au  " locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile", fara a se incadra la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor.   

Astfel, pentru  acest tip de servicii, P.F.A. din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, fiind aplicabile prevederile exceptiei reglementate prin art. 133 alin. (4) lit. a). Conform acestei exceptii, serviciul este impozabil la locul unde este situat bunul imobil asupra caruia se efectueaza lucrarile de proiectare, constructii montaj, supervizare, etc.  

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 14 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 133 alin. (4) lit. a):  

"(2) Serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum: ....".
 
    Astfel, prestarea de servicii realizata pe teritoriul Congo  este neimpozabila in Romania, chiar daca beneficiarul serviciului este persoana impozabila stabilita in Croatia, inregistrata in scopuri de TVA in Croatia, ca stat membru al CEE.

Practic, serviciile legate direct de un bun imobil nu se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare pentru care este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Din acest motiv, pentru  prestarea acestui tip de serviciu, persoana impozabila din Romania  nu trebuie sa se:  

-    inregistreze in scopuri de TVA in conformitate cu prevederile art. 153^1 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii";
-    inscrie  in "Registrul operatorilor intracomunitari" in conformitate cu prevederile art. 158^2.
 
Asa cum se poate constata, P.F.A. din Romania ar fi fost obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru realizarea prestarilor intracomunitare de servicii pentru care sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2).

Astfel, pentru serviciul prestat, P.F.A din Romania emite factura fara TVA  pe numele antreprenorului din Croatia, prin inscrierea mentiunilor referitoare la baza legala aplicabila in Romania "art. 152    Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" si "art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal".    

Obligatia inscrierii acestor mentiuni este reglementata prin art. 155 alin. (19) lit. l) din Codul fiscal "(19) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:

  l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri".

Valoarea serviciilor astfel prestate nu trebuie raportata prin declaratia cod 390 VIES, aspect reglementat in mod expres prin normele de aplicare ale art. 133 alin. (4) lit. a) la pct. 14 alin. (1): "…Serviciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscalfac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.".

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 
 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
servicii bun imobilCASSobligatii declarativedeclaratiibunurile imobileachizitii intracomunitare


Data aparitiei: 16 Ianuarie 2015

Votati articolul "PFA. Servicii bun imobil situat in afara teritoriului Romaniei. Ce declaratii si plati sunt obligatorii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X