Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

CECCAR inainteaza un apel pentru amendarea proiectului Codului de procedura fiscala

Data aparitiei: 07 Aprilie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CECCARobligatia de a raportaANAF5.000 eurotranzactiaoperatiunicontabili

CECCAR a emis recent un apel prin care solicita amendarea proiectului Codului de procedura fiscala aprobat de Guvern in sedinta din 25.03.2015.

Proiectul prevede obligatia expertilor contabili de a informa zilnic ANAF cu privire la operatiunile in lei sau valuta, despre care au luat cunostinta cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 Euro.

Potrivit apelului inaintat de catre CECCAR, aceste prevederi "incalca grav secretul profesional deoarece obligatia de raportare catre ANAF a operatiunilor care depasesc un anumit plafon valoric transforma expertii contabili in agenti administrativi si stirbeste grav independenta profesionala a expertului contabil. Prevederile art. 67 din proiectul susmentionat precizeaza ca legea fiscala recunoaste dreptul expertului contabil si contabilului autorizat de a refuza furnizarea de informatii catre organul fiscal, cu privire la datele de care a luat cunostinta in exercitarea activitatii sale profesionale".

De asemenea, comunicatul prevede urmatoarele, conform aceleiasi surse:

"In mod contradictoriu, art. 62 din acelasi proiect impune expertilor contabili, precum si altor profesii libere, obligatia de a raporta operatiunile de peste 5.000 de euro sau echivalentul acestei sume, despre care au luat cunostinta, inclusiv pe cele sub acest plafon valoric care sunt mai multe si "par a avea o legatura intre ele”. Aceasta prevedere este inacceptabila si este de natura sa genereze abuzuri, inclusiv sub forma unor presiuni ce afecteaza grav secretul profesional al expertilor contabili si contabililor autorizati – singurul criteriu care garanteaza, prin constiinta profesionala, confidentialitatea informatiilor de care a luat cunostinta expertul contabil, confidentialitate ce constituie temeiul increderii in profesia de expert contabil si contabil autorizat.".

Redam mai jos si prevederile pe care le propune proiectul Codului de procedura fiscala in ce priveste obligatia de a raporta zilnic catre ANAF:

Art. 62 din proiect:

"(1) Entitatile prevazute la art. 10 lit. b) – k) din Legea nr. 656/2002, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si cele care realizeaza transferuri electronice de numerar, sunt obligate sa transmita organului fiscal central, zilnic, operatiunile in lei sau in valuta despre care au luat cunostinta cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele. Prin operatiuni ce par a avea o legatura intre ele se intelege operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgand dintr-un singur contract sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul in lei, atunci cand acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile.

(2) Continutul informatiilor, standardul de transmitere, tipurile de informatii in legatura cu operatiunile si soldurile aferente conturilor bancare, precum si procedura de transmitere a informatiilor prevazute la art. 61 si in prezentul articol se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.”

Prin urmare, CECCAR a precizat, in

apelul publicat pe site-ul propriu, ca "nu accepta sa raporteze zilnic informatii organelor fiscale, in formatul, cu continutul si detaliile pe care le va stabili Presedintele ANAF, prin norme infraparlamentare, pe baza unei norme de atribuire de competenta intr-un domeniu ce vizeaza activitati care tin de domeniul vietii private a clientilor ori de secretul comercial al afacerilor, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale specifice privind secretul profesional".

Institutia a precizat si ca "in dreptul comunitar si international, principiul confidentialitatii si al secretului profesional al expertului contabil este recunoscut ca avand un rol fundamental in derularea afacerilor si in desfasurarea activitatii de expertiza contabila si contabilitate fiind integrate si in codul etic al profesionistilor contabili la nivel national si international".

Se cere astfel eliminarea din categoria celor obligati de a face astfel de raportari a expertilor contabili, si a altor profesii libere, care altfel sunt pusi in situatia de a furniza informatii in privinta clientilor cu privire la date despre care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X