Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, respectiv totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», din care:
1. se scad urmatoarele categorii de venituri:
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere ori pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
- veniturile din diferente de curs valutar;

Manual de politici contabile - Stick USB

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
- veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii;
2. si se adauga urmatoarele categorii de venituri:
a. valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
Conform Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, incepand cu 01 ianuarie 2015 reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.
Cu ajutorul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se inregistreaza reducerile comerciale primite ulterior facturarii daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune precum si reducerile comerciale legate de prestarile de servicii, primite ulterior facturarii.
Daca stocurile mai sunt in gestiune, reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera.
b. in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, entitatile nu se mai evalueaza in functie de cursul valutar, la finele lunii, respectiv la finele exercitiului financiar sumele inregistrate in conturile 4093 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale" , 4094 "Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale" si 419 "Clienti – creditori". Astfel, este important ca in aceste conturi sa se inregistreze doar sumele achitate/incasate sub forma de avans, conform contractelor incheiate intre parti.
In cazul in care se achizitioneaza case de marcat, din baza impozabila se scade valoarea caselor de marcat, in conformitate cu documentul justificativ, in luna punerii in functiune.
Microintreprinderile care isi inceteaza existenta in urma unei operatiuni de reorganizare sau de lichidare si care pe parcursul perioadei de functionare au fost si platitoare de impozit pe profit includ in baza impozabila si rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care au fost platitoare de impozit pe profit.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI