email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stabilirea statutului de microintreprindere la 31.12.2014. Cum procedam?

capital socialmicrointreprindereanul 2015impozitcurs valutardecontarefunctiuneverificarea plafonului

In analiza urmatore, o societate comerciala are activitatea de dezvoltare imobiliara, are un capital social de 200 lei si a achizitionat un ansamblu de blocuri in stadiul de finalizare 80%. In 2014 nu s-a continuat finalizarea blocului si singurele venituri au fost din reevaluare credit banca.

In anul 2014 societatea a avut venituri din diferente de curs 765 de 1.500.000 lei si cheltuieli din diferente de curs 665 de 1.567.000 lei. Societatea a fost platitoare de impozit pe microintreprindere in anul 2014.

Pentru verificarea plafonului cifrei de afaceri anului 2014 in vederea stabilirii incadrarii societatii ca platitoare pe impozit pe profit sau pe veniturile microintreprinderii pentru anul 2015 se ia in calcul 765 sau diferenta 765-665?

In ce regim de impozitare este societatea in anul 2015: impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderii?


Potrivit dispozitiilor art. 112 indice 1 din Codul fiscal, societatile care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent indeplinesc cumulativ conditiile privind totalul veniturilor realizate, natura acestor venituri si detinerea capitalului social, au obligatia calcularii impozitului pe venit. Acest impozit se obtine prin aplicarea cotei de 3% asupra tuturor veniturilor, cu exceptiile prevazute de art. 112 indice 7.

Printre veniturile exceptate la calculul impozitului sunt prevazute si sumele privind  veniturile din diferente de curs valutar (art. 112 indice 7 lit. h) si veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de cursul unei valute (art. 112 indice 7 lit. i). Aceste venituri se inregistreaza cu ocazia evaluarii furnizorilor si clientilor la sfarsitul lunii sau la inchiderea exercitiului financiar sau cu ocazia decontarilor. In aceeasi categorie intra si datoriile rezultate din derularea unui contract de leasing financiar exprimate in lei si a caror decontare se face in functie de cursul unei valute.

Aceste sume se scad in timpul anului din baza de impozitare, urmand ca in trim. IV diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar sa se adune.

Pe baza informatiilor prezentate, la sfarsitul anului 2014 societatea prezenta o suma negativa rezultata din scaderea cheltuielilor din diferente de curs valutar din veniturile din diferente de curs valutar.

           Pentru stabilirea statutului fiscal al societatii pentru anul 2015 se iau in calcul  toate veniturile prevazute la art. 1127 (si nu

cifra de afaceri) la care se aduna diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar, inregistrate in evidenta contabila la 31 decembrie 2014, cumulat de la inceputul anului.

Daca in timpul anului 2014 nu ati realizat venituri decat din diferente de curs valutar, iar cheltuielile de aceasta natura sunt mai mari decat veniturile, pentru anul 2015 ramaneti platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor.

Raspuns oferit de www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capital socialmicrointreprindereanul 2015impozitcurs valutardecontarefunctiuneverificarea plafonului


Data aparitiei: 29 Aprilie 2015
Ultima actualizare: 30 Aprilie 2015

Votati articolul "Stabilirea statutului de microintreprindere la 31.12.2014. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X