email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul cod 318. In ce termen se depune formularul si ce reprezinta perioada de rambursare?

formularul cod 318termen depunererambursarecerereproceduraachizitiebunuri

In cazul urmator, o societate platitoare de TVA la luna, inregistrata in ROI, a achizitionat un autoturism vechi (nu s-a aplicat regimul second-hand ), in luna mai 2015. Societatea furnizoare din Germania nu a dorit sa livreze bunul decat la valoarea bruta care include si TVA german. Societatea din Romania doreste recuperarea TVA prin depunerea formularului 318.

Avand in vedere ca factura de achizitie este din luna mai 2015, incepand cu ce data se poate depune formularul, facand referire la perioada care trebuie specificata in formular? Ce reprezinta perioada de rambursare de minim 3 luni si maxim 1 an?

 

Prin cererea de rambursare se inscrie si perioada de rambursare acoperita de cerere. Astfel, perioada este cuprinsa intre 3 luni si cel mult 1 an, in sensul ca printr-o singura cerere se poate solicita restituirea TVA aferenta achizitiilor efectuate intr-o perioada de 3 luni sau de cel  mult 1 an  calendaristic, dar fara a depasi  data de 31 decembrie inclusiv a anului de referinta. De exemplu, printr-o cerere poate fi solicitata restituirea TVA aferenta mai multor achizitii efectuate in luni diferite.

Altfel spus,  nu se accepta 3 cereri lunare de restituire in situatia in care achizitiile au fost efectuate pe parcursul a 3 luni intr-un an calendaristic, indiferent ca sunt efectuate in luni consecutive sau cu intermitente. Practic, nu se accepta o cerere de restituire aferenta strict lunii mai 2015, daca in acelasi an, aceiasi  persoana impozabila a mai efectuat achizitii din acelasi stat si in luna iunie 2015 si  august 2015 si octombrie 2015 pentru care se solicita restituirea prin cereri distincte lunare.  

Practic, se accepta o singura cerere de rambursare pentru perioada mai 2015 -  octombrie 2015 aferenta  anului 2015 deoarece perioada de rambursare trebuie sa fie mai mare de 3 luni, dar fara a depasi un an. Suma solicitata nu trebuie sa fie mai mica de 400 euro.

In acest caz, se considera ca perioada de rambursare este mai mica de un an, dar mai mare de 3 luni calendaristice. Exista o singura exceptie reglementata prin alin.  (14) de la pct. 49^1  din normele de aplicare ale art. 147^2 "Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot insa viza o perioada mai mica de 3 luni, in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic." , de exemplu cererea depusa pentru achizitiile efectuate in  perioada noiembrie - decembrie. Suma solicitata nu trebuie sa fie mai mica de 50 euro.
 
Cererea de rambursare aferenta achizitiei efectuate in luna mai 2015 se poate transmite autoritatii fiscale din Germania pana pe data de 30 septembrie 2016 conform  prevederilor de la pct. 2.2. din  anexa 1 "PROCEDURA de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, cererea de rambursare se depune, in format electronic, la organul fiscal competent din Romania, pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare, in conditiile prevazute la pct. 49^1 alin. (15) - (18) din normele metodologice.

Totusi, cererea poate fi depusa mai devreme de 30 septembrie 2016. De exemplu, avand in vedere faptul ca perioada de rambursare nu poate fi mai mica de 3 luni, este recomandabil sa  fie  depusa  nu mai devreme de  luna septembrie 2015 (3 luni calculate de la data de 1 a lunii urmatoare efectuarii achizitiei, respectiv iunie, iulie, august 2015). Termenul de solutionare a cererii  de rambursare, fie prin aprobare, fie prin respingere este de patru luni de la data primirii cererii de catre autoritatea fiscala din statul membru respectiv, raspunsul urmand a fi primit cu  aproximatie in luna ianuarie 2016.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul cod 318termen depunererambursarecerereproceduraachizitiebunuri


Data aparitiei: 08 Iunie 2015

Votati articolul "Formularul cod 318. In ce termen se depune formularul si ce reprezinta perioada de rambursare?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X