Saptamana de saptamana, reunim unele dintre cel mai importante stiri din domeniul contabil. Avem parte in aceasta perioada de stiri care agita mediul de afaceri, de modificari care nu sunt neaparat vesti bune pentru PFA-uri si de masuri de relaxare fiscala, puse in continuare sub semnul intrebarii.
Am discutat, asadar, saptamana aceasta despre cele 5 modificari importante din Codul fiscal prin Legea 187/2015, cu explicatii oferite de consultantul fiscal Adrian Benta.
Legea 187/2015 analizata reglementeaza mai multe situatii fiscale diferite din punctul de vedere al procedurilor, pe care le enumeram, urmand a fi analizate secvential, astfel:
a) introduce un numar de 7 criterii pe care le vom avea in vedere la determinarea activitatii unei persoane fizice, cand vom stabili daca aceasta persoana desfasoara activitate dependenta sau activitate independenta. Aceleasi criterii le vom regasi si in noul Cod fiscal, aprobat deja de Parlament, dar inca nepublicat in Monitorul Oficial; (despre acest subiect am scris si AICI)
b) in momentul in care in urma unei inspectii fiscale echipele de control decid reincadrarea unei tranzactii ca fiind fara substanta economica, acestea au obligatia sa motiveze si sa probeze decizia de reincadrare prin indicarea elementelor relevante ce au condus la reincadrare;
Mai multe despre acest subiect puteti citi AICI!
De asemenea, v-am oferit o analiza care trateaza impozitul pe veniturile microintreprinderilor in noul Cod fiscal.
Astfel, proiectul de Lege privind Noul Cod fiscal a fost adoptat de Camera Deputatilor si trimis la Presedintele Romaniei pentru promulgare.
Principalele modificari privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor prevazute de proiect in forma trimisa spre promulgare:
1. Reguli de aplicare a sistemului
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Pe langa activitatile exceptate de la aplicarea acestui sistem de impunere (domeniul bancar; domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia activitatilor de intermediere in aceste domenii;domeniul jocurilor de noroc) sunt excluse de la aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor si persoanele juridice romane care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
Continuarea articolului despre impozitul pe veniturile microintreprinderilor AICI.
Am continuat saptamana cu o veste nu tocmai buna pentru 400.000 de PFA-uri din 2016 in conditiile in care o noua contributie se aplica de la 1 ianuarie.
Noile taxe din Codul fiscal aprobat recent vin cu reguli modificate pentru PFA-uri. Masurile propuse de Executiv si aprobate vor obliga PFA-urile sa plateasca mai mult catre stat, in urma veniturilor obtinute.
In Romania la acest moment sunt inregistrate circa 400.000 de PFA-uri. Toate aceste persoane fizice autorizate vor trebui, incepand de anul viitor, sa respecte o noua obligatie de plata si sa stabileasca in ce masura noile conditii fiscale permit derularea activitatii in mod profitabil sub aceasta organizare juridica.
Tot ce trebuie sa stiti despre acest subiect am scris aici.
Pe final, va prezentam o analiza privind Legea 186/2015 care modifica reglementarile privind casele de marcat fiscale si abroga impozitarea bacsisului.
Legea 186/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 0495 din 6 Iulie 2015.
Actul normativ analizat aproba cu modificari OUG nr. 8/2015, act normativ ce a avut cea mai importanta pondere normativa in anul 2015 din punctul de vedere al reglementarilor privind casele de marcat fiscale.
Sa analizam punctual aspectele si noutatile aduse de aceasta lege:
1. Dispare notiunea de bacsis din reglementarile privind casele de marcat fiscale. Cu aceasta ocazie este abrogata si obligatia de a intocmi regulament de ordine interioara cu privire la bacsis si totodata dispare si obligatia de a evidentia pe bon fiscal distinct bacsisul.
2. Nu mai exista obligatia inregistrarii banilor personali la inceperea programului in Registrul banilor personali.
3. Persoanele fizice ce deservesc casele de marcat fiscale nu mai au obligatia sa prezinte echipelor de inspectie fiscala sumele personale de bani detinute asupra acestora.
Aici puteti citi analiza completa intocmita de consultantul fiscal Adrian Benta.
Ne bucuram ca ne sunteti alaturi zi de zi si ne dorim sa va putem oferi in continuare informatii actuale si de calitate!