Daca stiam deja ca Noul Cod fiscal a adus majorari semnificative in ce priveste unele obligatii de plata, o ordonanta emisa recent si publicata la jumatatea saptamanii in Monitorul Oficial mentioneaza ca noile taxe si impozite locale trebuie fixate pana la 7 noiembrie.
"Termenul de 7 noiembrie, impus pentru aprobarea in consiliul local a impozitelor ce vor fi praticate in anul 2016, nu este un termen pana la care sa putem face calculul efectiv al impozitelor. Avand in vedere noutatile aduse de codul fiscal, exista impozite care se calculeaza pe baza unor informatii care in momentul de fata lipsesc din bazele de date ale autoritatilor locale: de exemplu, cladiri rezidente/nerezidente, suprafetele de teren de sub cladiri (blocuri). Pentru obtinerea acestor informatii atat autoritatile locale cat si contribuabilii vor trebui sa depuna niste eforturi", a declarat pentru HotNews.ro directorul executiv adjunct al Directiei Economice a Primariei Oradea, Nadia Has.
Acesta a amintit insa, pentru aceeasi sursa, ca termenul dat prin aceasta ordonanta este unul foarte scurt. Primarii contactati de sursa amintita mai sus spun ca ar trebui sa ne asteptam la majorari ale impozitului pe cladiri.
In situatia in care proiectul de hotarare a consiliului locale va fi adoptat in forma actuala, pentru persoane fizice, potrivit HotNews.ro, se vor aplica urmatoarele reglementari:
- valoarea de impozitare pe mp a cladirilor va creste intre 1 leu/mp si 3 lei/mp in cazul apartamentelor si intre 2 lei/mp si 7 lei/mp in cazul caselor
- pentru apartamente mai exista o influenta de +16,6% in cazul in care in baza de date se cunoaste doar suprafata utila (70.000 locuinte afectate)
- impozitarea terenurilor de sub cladiri va duce la o crestere intre 4 lei si 20 lei a impozitului pe tere n in cazul apartamentelor si intre 30 lei si 80 lei in cazul terenurilor aferente caselor.
In Ordonanta amintita si publicata recent, se prevede, conform HotNews.ro care citeaza documentul, ca potrivit art. 495 lit. f) din noul Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, consiliile locale au obligatia sa aprobe pana pe data de 7 noiembrie 2015 nivelul impozitelor si taxelor datorate catre bugetul local - impozitul pe cladiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe autoturisme - avand in vedere ca noul Cod fiscal permite aplicarea unor procente diferentiate de la localitate la localitate, in conditiile si in intervalul stabilit de noul Cod fiscal.
Aceeasi sursa atrage insa atentia asupra faptului ca nu sunt reglementate de noul Cod si situatiile in care aceste consilii locale sunt dizolvate sau sunt in imposibilitatea functionarii conform legii.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Astfel, "in acest caz, pentru localitatile in care consiliul local este in imposibilitate de a functiona conform prevederilor legale, nivelul taxelor locale se aproba prin dispozitie de primar sau prin decizie emisa de secretarul unitatii administrativ teritoriale ori persoana inlocuitoare, de la caz la caz, cand nici primarul nu poate sa isi exercite mandatul, cu avizul administratiei judetene a finantelor publice, pana la acelasi termen de 7 noiembrie 2015. Acelasi temei normativ reglementeaza si procedura de reconstituire a consiliului local dizolvat sau a consiliului judetean dizolvat", a explicat sursa amintita mai sus.