email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile taxe si impozite locale. Cresteri pentru impozitul pe cladiri

noul cod fiscalimpozitul pe cladiritaxemajorarinoiembrie 2015

Daca stiam deja ca Noul Cod fiscal a adus majorari semnificative in ce priveste unele obligatii de plata, o ordonanta emisa recent si publicata la jumatatea saptamanii in Monitorul Oficial mentioneaza ca noile taxe si impozite locale trebuie fixate pana la 7 noiembrie.

"Termenul de 7 noiembrie, impus pentru aprobarea in consiliul local a impozitelor ce vor fi praticate in anul 2016, nu este un termen pana la care sa putem face calculul efectiv al impozitelor. Avand in vedere noutatile aduse de codul fiscal, exista impozite care se calculeaza pe baza unor informatii care in momentul de fata lipsesc din bazele de date ale autoritatilor locale: de exemplu, cladiri rezidente/nerezidente, suprafetele de teren de sub cladiri (blocuri). Pentru obtinerea acestor informatii atat autoritatile locale cat si contribuabilii vor trebui sa depuna niste eforturi", a declarat pentru HotNews.ro directorul executiv adjunct al Directiei Economice a Primariei Oradea, Nadia Has.

Acesta a amintit insa, pentru aceeasi sursa, ca termenul dat prin aceasta ordonanta este unul foarte scurt. Primarii contactati de sursa amintita mai sus spun ca ar trebui sa ne asteptam la majorari ale impozitului pe cladiri.

In situatia in care proiectul de hotarare a consiliului locale va fi adoptat in forma actuala, pentru persoane fizice, potrivit HotNews.ro, se vor aplica urmatoarele reglementari:

-          valoarea de impozitare pe mp a cladirilor va creste intre 1 leu/mp si 3 lei/mp in cazul apartamentelor si intre 2 lei/mp si 7 lei/mp in cazul caselor

-          pentru apartamente mai exista o influenta de +16,6% in cazul in care in baza de date se cunoaste doar suprafata utila (70.000 locuinte afectate)

-          impozitarea terenurilor de sub cladiri va duce la o crestere intre 4 lei si 20 lei a impozitului pe tere n in cazul apartamentelor  si intre 30 lei si 80 lei in cazul terenurilor aferente caselor.


In Ordonanta amintita si publicata recent, se prevede, conform HotNews.ro care citeaza documentul, ca potrivit art. 495 lit. f) din noul Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, consiliile locale au obligatia sa aprobe pana pe data de 7 noiembrie 2015 nivelul impozitelor si taxelor datorate catre bugetul local - impozitul pe cladiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe autoturisme - avand in vedere ca noul Cod fiscal permite aplicarea unor procente diferentiate de la localitate la localitate, in conditiile si in intervalul stabilit de noul Cod fiscal.


Aceeasi sursa atrage insa atentia asupra faptului ca nu sunt reglementate de noul Cod si situatiile in care aceste consilii locale sunt dizolvate sau sunt in imposibilitatea functionarii conform legii.

Astfel, "in acest caz, pentru localitatile in care consiliul local este in imposibilitate de a functiona conform prevederilor legale, nivelul taxelor locale se aproba prin dispozitie de primar sau prin decizie emisa de secretarul unitatii administrativ teritoriale ori persoana inlocuitoare, de la caz la caz, cand nici primarul nu poate sa isi exercite mandatul, cu avizul administratiei judetene a finantelor publice, pana la acelasi termen de 7 noiembrie 2015. Acelasi temei normativ reglementeaza si procedura de reconstituire a consiliului local dizolvat sau a consiliului judetean dizolvat", a explicat sursa amintita mai sus.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noul cod fiscalimpozitul pe cladiritaxemajorarinoiembrie 2015


Data aparitiei: 02 Octombrie 2015

Votati articolul "Noile taxe si impozite locale. Cresteri pentru impozitul pe cladiri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X