In cazul urmator, subiectul il reprezinta o societate care are drept obiect de activitate comertul cu ridicata al materialelor de constructii. S-a luat decizia inchiderii firmei dupa vanzarea stocurilor si plata tuturor datoriilor.
In acest moment, au mai ramas cateva stocuri expirate, deteriorate sau care urmeaza sa expire in perioada imediat urmatoare. A fost identificat un potential client care este de acord sa achizitioneze toata marfa in stadiul acesta la 30% din pretul de achizitie.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Diferenta de pret este o cheltuiala nedeductibila? Pentru diferenta de pret trebuie ajustata taxa pe valoarea adaugata?
Vanzarile cu pret redus fac parte din categoria practicilor comerciale si sunt reglementate la capitolul V -Practici comerciale din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata cu modificarile si completarile ulterioare.
In mod normal vanzarea in pierdere, sub costul de achizitie, este interzisa conform art. 17, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a)-c), e)-i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii.
Prin vanzare in pierdere, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare.
Astfel, potrivit art. 16 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata cu modificarile si completarile ulterioare, lit. a) - d):
a) vanzarile de lichidare care se pot realiza cu pret egal sau mai mic decat costul de achizitie, sunt supuse notificarii la Primarie pe baza unui inventar detaliat al marfurilor care se lichideaza, intocmit de comerciant, provenienta produselor care se lichideaza trebuie justificata cu documente legale.
Asadar, orice vanzari cu pret redus trebuie efectuate in stricta conformitate cu prevederile OG 99/2000, deoarece aceste tipuri de vanzari sunt supuse controlului ANPC. In cazul deteriorarii calitatii produselor se poate face o constatare in baza efectuarii de analize sanitare pentru trecerea produselor in alta categorie spre a fi valorificate daca este posibil, sau retragerii acestora de la consum.
Vanzarile sub pretul de achizitie nu au nicio implicatie de natura fiscala, daca pretul este justificat, ca urmare a faptului ca produsele respective numai sunt cerute pe piata, cu exceptia situatiei in care vanzarea se realizeaza intre persoane afiliate, caz in care organele fiscale recunosc tranzactiile la valoarea lor de piata prin ajustarea sumei veniturilor, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Codul fiscal.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Flavius Jakubowicz