Modificarile legislative intrate in vigoare o data cu noul Cod fiscal 2016 anunta un an foarte riscant si ineficient pentru PFA-uri.Taxele cresc, plata CAS-ului devine obligatorie, activitatea acestora poate fi reclasata, etc.
ÎI continuare va prezentam un caz interesant referitor la PFA, demn de pus sub lupa:
Ce declaratii depune in 2016 (pentru anul 2015) un PFA impus pe baza de norma de venit?
Raspuns oferit de Dani Cucu – Consultant fiscal
Conform art. 122 din noul Cod fiscal adoptat prin Legea 227/2015, pentru veniturile realizate in anul anterior, contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente au obligatia de a depune o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Declaratia privind venitul realizat se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. De la aceasta obligatie sunt exceptati acei contribuabili care realizeaza venituri nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia acelora care au depus declaratii privind venitul estimat/norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
Daca ne referim la dispozitiile Codului fiscal adoptat prin Legea 571/2003, observam ca in raport cu aceasta obligatie nu sunt produse modificari , astfel ca si conform art. 83 alin. (3) lit. a) nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru venituri nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia contribuabililor care au depus declaratii privind venitul estimat/ norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
Totodata dispozitiile tranzitorii cuprinse in cadrul art. 133 din Legea 227/2015 precizeaza ca prevederile Titlului IV se vor aplica pentru veniturile realizate si cheltuielile efectuate de persoanele fizice incepand cu data de 1 ianuarie 2016, urmand ca pentru veniturile realizate in anul fiscal 2015, obligatiile fiscale sa fie cele in vigoare la data realizarii venitului.
Asadar, desi incepand cu anul 2016 avem un nou act normativ, acesta reglementeaza obligatiile fiscale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2016. In raport cu veniturile realizate in anul fiscal 2015 se vor aplica prevederile din Legea 571/2003 care stabilesc obligatiile fiscale in vigoare la data realizarii venitului.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In raport strict cu intrebarea formulata, PFA nu va depune in anul 2016 declaratie privind venitul realizat pentru venituri nete determinate pe baza de norme de venit aferente anului 2015, cu exceptia cazului in care a fost depusa o declaratie privind venitul estimat/ norma de venit in luna decembrie și pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
Aici puteti afla despre toate contributiile datorate de un PFA in 2016.