Stabilim mai jos ce contributii datoreaza un cetatean roman cu rezidenta in Canada pentru veniturile din dividende obtinute de la o societate din Romania, precum si ce datorii privind declararea are societatea si ce datorii are persoana fizica.
Potrivit art. 223 din Codul Fiscal, veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, cuprind si dividende de la un rezident.
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. Impozitul retinut se declara pana la termenul de plata a acestuia la bugetul de stat.
Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor unei cote de 5% asupra veniturilor brute pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223 alin. (1) lit. a).
Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.
In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, dupa caz.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Societatea din Romania retine la sursa si plateste la buget impozitul pe dividende in cota de 5%. Impozitul retinut se declara prin Formularul 100 in luna in care se plateste si prin formularul 205. Pentru veniturile din dividende obtinute, persoana fizica va depune in Canada declaratii potrivit legislatiei specifice canadiene.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar