Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Prestare servicii din consultanta. Ce impozit datoreaza o microintreprindere?

Data aparitiei: 22 Ianuarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
venituri consultantamicrointreprinderelegea 227/2015managementprestari servicii

In cazul urmator, discutam despre o persoana juridica romana care se infiinteaza in anul 2016 si care are ca asociat unic o persoana juridica daneza si va realiza exclusiv venituri din servicii de consultanta in domeniul tehnologiei informatiei, cod CAEN 6202. Vom vedea astfel daca trebuie sa se inregistreze fiscal la infiintare ca platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor sau ca platitoare de impozit pe profit.

Potrivit art. 47 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, valabil de la 01.01.2016 o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea activitatilor, prevazute la art. 48 alin. (6), respectiv:

- activitati in domeniul bancar;

- activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
- activitati in domeniul jocurilor de noroc;

-activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

La pct. 1 alin. (2) din Normele metodologice se precizeaza ca:

"(2) Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor."

Prin urmare, daca societatea va realiza exclusiv venturi din consultanta, se va inregistra de la inceput ca platitoare de impozit pe profit.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X