email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Verificarea situatiile financiare prescurtate. Cum se aplica pentru microentitati?

verificare situatii financiarecenzoriomfp 1802/2014microentitati

In randurile urmatoare, facem referire la faptul ca, potrivit Ordinului 1802/2014 art. 563 alin. (3): "Situatiile financiare anuale ale entitatilor mici si microentitatilor se verifica dupa caz, de cenzori, potrivit legii". Vom vedea astfel in ce masura acest paragraf instituie obligativitatea certificarii situatiilor financiare de catre cenzori pentru microentitati si entitati mici asa cum sunt definita de Ordinul 1802/2014.

Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare prevede ca cenzorii sunt obligati sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financiare sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca acestea din urma sunt tinute regulat si daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.

Numirea cenzorilor este obligatorie la societatile pe actiuni conform art. 159 alin. (1) din Legea 31/1990. La  art. 160 din Legea 31/1990  republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca:

"Art. 160
(1) Situatiile financiare ale societatilor comerciale, care intra sub incidenta reglementarilor contabile armonizate cu directivele europene si standardele internationale de contabilitate, vor fi auditate de catre auditori financiari - persoane fizice sau persoane juridice -, in conditiile prevazute de lege.

(2) Societatile comerciale ale caror situatii financiare anuale sunt supuse, potrivit legii, auditului financiar, vor organiza auditul intern potrivit normelor elaborate de Camera Auditorilor Financiari din Romania in acest scop.

(3) La societatile comerciale ale caror situatii financiare anuale nu sunt supuse, potrivit legii, auditului financiar, adunarea generala ordinara a actionarilor va hotari contractarea auditului financiar sau numirea cenzorilor, dupa caz."

De asemenea, conform art. 199 din aceeasi lege se fac urmatoarele precizari:

"Art. 199
(1) Dispozitiile art. 160 alin. (1) si (2) se vor aplica in mod corespunzator.
(2) La societatile comerciale care nu se incadreaza in prevederile art. 160 alin. (1), adunarea asociatilor poate numi unul sau mai multi cenzori.

(3) Daca numarul asociatilor trece de 15, numirea cenzorilor este obligatorie.
(4) Dispozitiile prevazute pentru cenzorii societatilor pe actiuni se aplica si cenzorilor din societatile cu raspundere limitata.
(5) In lipsa de cenzori, fiecare dintre asociati, care nu este administrator al societatii, va exercita dreptul de control pe care asociatii il au in societatile in nume colectiv."

Prin urmare, situatiile financiare prescurtate sunt verificate de catre cenzori la societatile comerciale pe actiuni, cu exceptia celor pentru care situatiile financiare anuale sunt supuse auditului financiar – obligatoriu, prin efectul legii sau conform optiunii adunarii generale, dupa caz si la societatile cu raspundere limitata, daca s-a optat pentru numirea vreunui cenzor prin actul constitutiv  al societatii  sau obligatoriu, daca numarul asociatilor trece de 15, dupa caz, precum si la alte tipuri de societati care au numiti cenzori cum ar fi spre exemplu, la societatile in comandita pe actiuni.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
verificare situatii financiarecenzoriomfp 1802/2014microentitati


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2016

Votati articolul "Verificarea situatiile financiare prescurtate. Cum se aplica pentru microentitati?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X