In analiza de mai jos, dam un exemplu al unei societati (platitoare TVA, inregistrata ROI) care vinde produse software. Utilizeaza serviciile unor afiliati care pot fi persoane impozabile (firme) sau neimpozabile (freelanceri) din UE sau non-UE care contra unui comision ne vand produsele pe site-urile lor.
Stabilim, asadar, ce documente justificative trebuie intocmite pentru a deconta platile, cu mentiunea ca exista un contract pe site (T&C) acceptat de catre afiliati la inregistrare. Foarte putini pot emite facturi, multi dintre acestia sunt persoane fizice. Firmele mari concurente emit facturi pentru sumele platite afiliatilor. Vom vedea care este tratamentul TVA si cel privind impozitul pe venitul nerezidentilor.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
1) Pentru afiliatii care sunt persoane impozabile si va emit facturi:
- decontarea platii se face pe baza facturii emise de acestia conform contractului si a extrasului de cont pe care apare plata
- facturile emise de persoane impozabile din UE se vor inregistra cu taxare inversa, locul prestarii fiind in Romania – operatiunile se vor declara in D390.
- deoarece vorbiti de un contract de comision, impozitul pe veniturile nerezidentilor se va retine in Romania indiferent daca vi se prezinta un certificat de rezidenta fiscala sau nu. Daca vi se prezinta unul, se va aplica cea mai favorabila cota intre cea prevazuta de Codul fiscal (16%) si cea prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri cu statul respectiv. Daca nu vi se prezinta unul, veti retine 16% - cota din Codul fiscal.
Extras din Normele metodologice de aplicare a art. 230 din Codul fiscal.
18. In aplicarea art. 230 alin. (1) din Codul fiscal:
(1) Dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.
(2) Dispozitiile alin. 2 ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective."
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti se va retine din suma de plata, se va declara in D100 si se va lati pana pe 25 ale lunii urmatoare platii venitului.
2)Pentru afiliatii care nu sunt persoane impozabile si nu va pot emite facturi :
- decontarea platilor se va face pe baza extrasului de cont care atesta plata si a contractului semnat de afiliat
- argumentatia referitoare la impozitul pe venitul nerezidentilor prezentata mai sus este valabila si pentru afiliatii persoane neimpozabile
Referitor la facturile despre care vorbiti – ele pot fi doar autofacturi care se intocmesc numai in scopuri de TVA (de ex. daca un afiliat persoana impozabila nu va emite factura, aveti obligatia sa emiteti dvs. autofactura pentru a putea inregistra TVA).
Deoarece vorbim de persoane neimpozabile carora le platiti un comision, operatiunea nu este impozabila in Romania dpv al TVA.
Art. 268 din Codul fiscal prevede:
"(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2)."
Nefiind impozabila d.p.d.v. al TVA operatiunea, nu se intocmeste autofactura si nu se inregistreaza taxare inversa.
Deci in cazul freelancerilor se retine doar impozit pe venitul nerezidentilor, neexistand obligatii d.p.d.v. al TVA.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil