In sinteza celor mai importante analize si noutati din ultima vreme, am inclus materialele intocmite de Irina Dumitrescu si care au prezentat un interes crescut in aceasta perioada: "Declaratia 604. Cine are obligatia depunerii?" si "Tratamentul contabil si fiscal pentru achizitiile efectuate cu bon fiscal". Si tot mai jos veti regasi informatii privind formularele necesare pentru inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVA, alaturi de un studiu de caz privind Declaratia 394.
Analiza zilei: Declaratia 604. Cine are obligatia depunerii?
Prin OANAF 3743/2015 a fost aprobat modelul declaratiei 604 - „Declaratie de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate” si procedura privind gestiunea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de aceste persoane.
Declaratia se completeaza de catre:
- persoanele care care nu obtin venituri asupra carora se datoreaza contributia de asigrari sociale de sanatate;
- persoanele care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de sanatate;
- persoanele care nu se incadreaza in categoria persoanelor pentru care plata contributiei de sanatate se suporta din alte - surse (spre exemplu - persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului.
Aceste persoane au obligatia de a depune declaratia 604 in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.
Continuarea aici.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
***
Tratamentul contabil si fiscal pentru achizitiile efectuate cu bon fiscal. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu
Conform Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015, pentru livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele impozabile sunt scutite de obligatia de a emite facturi, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura.
Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634/2015 factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice. Pentru operatiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu exista obligatia intocmirii facturii, inregistrarea in contabilitate a acestora se efectueaza pe baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar- contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata/incasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., dupa caz.
Astfel, pentru a inregistra in contabilitate cheltuielile cu bunurile si serviciile achizitionate cu bon fiscal entitatile fie solicita furnizorului/prestatorului factura aferenta bunurilor livrate/serviciilor prestate, avand ca anexa bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal, fie justifica cheltuielile efectuate cu documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate (Nota de receptie si constatare de diferente), nota de contabilitate, cu ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli.
***
Cele patru declaratii necesare la inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVA
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 131 din 19 februarie 2016, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.
Actul normativ mentionat mai sus reglementeaza continutul si instructiunile de completare pentru formularele de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, respectiv:
Formularul 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/ Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii";
· Se depune de catre persoanele impozabile neinregistrate, care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, daca valoarea acesteia depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare, precum si de catre persoanele impozabile neinregistrate daca achizitioneaza servicii intracomunitare pentru care exista obligatia platii taxei in Romania.
***
Declaratia 394. Facturi simplificate emise. Ce implicatii fiscale apar?
Analiza noastra are ca subiect o societate cu obiect de activitate comert cu combustibili. In cazul vanzarii si emiterii de bonuri fiscale cu valoare sub 100 de euro si care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, stabilim daca acestea vor trebui evidentiate distinct in Jurnalul de vanzare respectiv in declaratia 394.
Potrivit Ordinului 3769/2015, in noua declaratie 394 se declara:
"Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
De asemenea, in declaratie se inscriu:
- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare conform lit. I pct. 2 dinanexa nr. 1 la ordin;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului".