email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza Contabilul.ro: Doua analize, Declaratia 604, Declaratia 394 si formulare inregistrare TVA

declaratia 394sintezadeclaratia 604formulare tvainregistrare tva

In sinteza celor mai importante analize si noutati din ultima vreme, am inclus materialele intocmite de Irina Dumitrescu si care au prezentat un interes crescut in aceasta perioada: "Declaratia 604. Cine are obligatia depunerii?" si "Tratamentul contabil si fiscal pentru achizitiile efectuate cu bon fiscal". Si tot mai jos veti regasi informatii privind formularele necesare pentru inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVA, alaturi de un studiu de caz privind Declaratia 394.

Analiza zilei: Declaratia 604. Cine are obligatia depunerii?

Prin OANAF 3743/2015 a fost aprobat modelul declaratiei 604 - „Declaratie de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate” si procedura privind gestiunea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de aceste persoane.

Declaratia se completeaza de catre:

- persoanele care care nu obtin venituri asupra carora se datoreaza contributia de asigrari sociale de sanatate;
- persoanele care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de sanatate;
- persoanele care nu se incadreaza in categoria persoanelor pentru care plata contributiei de sanatate se suporta din alte - surse (spre exemplu - persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului.

Aceste persoane au obligatia de a depune declaratia 604 in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.

Continuarea aici.

 


***


Tratamentul contabil si fiscal pentru achizitiile efectuate cu bon fiscal. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Conform Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015, pentru livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele impozabile sunt scutite de obligatia de a emite facturi, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura.

Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634/2015 factura este document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice. Pentru operatiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu exista obligatia intocmirii facturii, inregistrarea in contabilitate a acestora se efectueaza pe baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar- contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata/incasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., dupa caz.

Astfel, pentru a inregistra in contabilitate cheltuielile cu bunurile si serviciile achizitionate cu bon fiscal entitatile fie solicita furnizorului/prestatorului factura aferenta bunurilor livrate/serviciilor prestate, avand ca anexa bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal, fie justifica cheltuielile efectuate cu documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate (Nota de receptie si constatare de diferente), nota de contabilitate, cu ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli.


Continuarea aici.

 

 

***

Cele patru declaratii necesare la inregistrarea sau anularea inregistrarii in scopuri de TVA

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 131 din 19 februarie 2016, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

Actul normativ mentionat mai sus reglementeaza continutul si instructiunile de completare pentru formularele de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, respectiv:

Formularul 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/ Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii";

· Se depune de catre persoanele impozabile neinregistrate, care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, daca valoarea acesteia depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare, precum si de catre persoanele impozabile neinregistrate daca achizitioneaza servicii intracomunitare pentru care exista obligatia platii taxei in Romania.

Continuarea aici.

 

***

 

Declaratia 394. Facturi simplificate emise. Ce implicatii fiscale apar?


Analiza noastra are ca subiect o societate cu obiect de activitate comert cu combustibili. In cazul vanzarii si emiterii de bonuri fiscale cu valoare sub 100 de euro si care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, stabilim daca acestea vor trebui evidentiate distinct in Jurnalul de vanzare respectiv in declaratia 394.

Potrivit Ordinului 3769/2015, in noua declaratie 394 se declara:
"Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".

De asemenea, in declaratie se inscriu:
- baza impozabila si TVA aferente facturilor emise prin autofacturare conform lit. I pct. 2 dinanexa nr. 1 la ordin;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului".

Cititi continuarea aici.


 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394sintezadeclaratia 604formulare tvainregistrare tva


Data aparitiei: 03 Martie 2016

Votati articolul "Sinteza Contabilul.ro: Doua analize, Declaratia 604, Declaratia 394 si formulare inregistrare TVA":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X