Discutam despre drepturile de proprietate intelectuala si despre obtinerea unor venituri din dividende, pornind de la cazul concret al unui asociatat/administrator intr-o societate de editare carti care scrie si publica la editura propria o carte. Vom vedea astfel daca persoana in cauza trebuie sa aiba contract de drept de autor intre editura si persoana in calitate de persoana fizica sau poate lua banii doar din dividende. De asemenea, vom stabili daca veniturile trebuie platite obligatoriu prin drepturi de autor.
Cu privire la optiunile pe care asociatul la are pentru valorificarea veniturilor realizate din valorificarea operei create, desigur, asa cum subliniati, sunt fie de a cesiona drepturile de proprietate intelectuala realizand astfel venituri din drepturi de proprietate intelectuala fie de a presta munca intelectuala in beneficiul direct al societatii astfel incat venitul sa fie realizat de catre societate, urmand ca doar profitul realizat de aceasta sa fie dobandit de asociat cu titlu de dividend.
Trebuie subliniat faptul ca ambele modalitati de realizare a venitului sunt posibile urmand a decide pe cea care va fi utilizata in functie de regimul fiscal aplicabil dar si de celelate obligatii fiscale care decurg din operatiune.
In ceea ce priveste varianta cesiunii dreptului de proprietate intelectuala poate fi avut in vedere beneficiul obtinerii mai rapide a venitului, fara a astepta inchiderea exercitiului financiar in vederea distribuirii profitului, dar si faptul ca potrivit art. 70 alin. (1) din Codul fiscal venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Asadar, indiferent de cheltuielile realizate pentru producerea operei este recunoscuta cota de mai sus fara a fi necesara justificarea acestora. In cazul in care activitatea de creatie este prestata direct societatii venitul acesteia rezultat din valorificarea operei va fi influentat cu ansamblul cheltuielilor realizate in vederea obtinerii acestuia. Desigur un element suplimentar de calcul comparativ va fi si din perspectiva regimului fiscal aplicabil societatii, respectiv daca este platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe venitul micointreprinderilor.
In acelasi timp, avand in vedere ca are loc o tranzactie intre asociat si societate, care potrivit art. 7 pct. 26 din Codul fiscal sunt persoane afiliate, aceasta trebuie sa se realizeze conform principiului valorii de piata potrivit art. 11 alin. (4) din Codul fiscal.
Astfel, va fi necesar, pentru a asigura stabilitatea regimului de impozitare a veniturilor si cheltuielilor celor doua parti, ca pretul la care are loc tranzactia sa fie la nivelul pretului de piata stabilit intre doua persoane independente. Din aceasta perspectiva trebuie avute in vedere costurile si riscurile privind justificarea pretului platit de catre societate asociatului pentru cesiunea drepturilor de proprietate intelectuala.
Nu in ultimul rand din perspectiva cotelor de impozitare trebuie comparata cota de 16% aplicabila in cazul veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala si cota de 5% aplicabila in cazul impozitului
pe dividende.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Raspuns oferit penttru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.