Multe societati nerezidente isi desfasoara activitatea (in principal de prospectare a pietei si vanzari) in Romania fara a avea o entitate stabilita in tara noastra (o societate, sucursala, reprezentanta etc). Veniturile obtinute de ele de pe teritoriul Romaniei se impoziteaza in tara in care isi au sediul, cu exceptia anumitor venituri pentru care se plateste impozit cu retinere la sursa in Romania.
Exista insa activitati si situatii pentru care societatile nerezidente trebuie sa fie considerate ca desfasurand o activitate impozabila in Romania, prin intermediul unui asa numit sediu permanent.
Notiunea de “sediu permanent” este definita de articolul 8 al Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Potrivit acesteia, sediul permanent este un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent.
Un sediu permanent presupune un loc de conducere, o sucursala, un birou, o fabrica, un magazin, un atelier, precum si o mina, un put de titei sau de gaze, o cariera sau alte locuri de extractie a resurselor naturale. De asemenea poate presupune un santier de constructii, un proiect de constructie, un ansamblu sau montaj ori activitati de supervizare legate de acestea.
Un sediu permanent nu presupune:
a) folosirea unei instalatii numai in scopul depozitarii sau al expunerii produselor ori bunurilor ce apartin nerezidentului;
b) mentinerea unui stoc de produse sau bunuri ce apartin unui nerezident numai in scopul de a fi depozitate sau expuse;
c) mentinerea unui stoc de produse sau bunuri ce apartin unui nerezident numai in scopul de a fi procesate de catre o alta persoana;
d) vanzarea de produse sau bunuri ce apartin unui nerezident, care au fost expuse in cadrul unor expozitii sau targuri fara caracter permanent ori ocazionale, daca produsele ori bunurile sunt vandute nu mai tarziu de o luna dupa incheierea targului sau a expozitiei;
e) pastrarea unui loc fix de activitate numai in scopul achizitionarii de produse sau bunuri ori culegerii de informatii pentru un nerezident;
f) pastrarea unui loc fix de activitate numai in scopul desfasurarii de activitati cu caracter pregatitor sau auxiliar de catre un nerezident;
g) pastrarea unui loc fix de activitate numai pentru o combinatie a activitatilor prevazute la lit. a) - f), cu conditia ca intreaga activitate desfasurata in locul fix sa fie de natura pregatitoare sau auxiliara.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Locul desfasurarii activitatii
Locul prin care se desfasoara activitate poate fi constituit din orice fel de cladiri, echipamente sau instalatii utilizate pentru desfasurarea activitatii nerezidentului, indiferent daca acestea sunt ori nu utilizate exclusiv in acest scop. Un loc de activitate exista si daca nerezidentul dispune doar de un spatiu, nefiind necesare cladiri pentru desfasurarea activitatii sale. Cu toate acestea, simpla prezenta a unui nerezident intr-o anumita locatie nu inseamna ca locatia respectiva se gaseste la dispozitia sa.
De exemplu, un agent de vanzari angajat al unei firme nerezidente isi viziteaza cu regularitate un client pentru a primi comenzi si se intalneste cu directorul de achizitii in biroul acestuia. In acest caz, cladirea clientului nu se afla la dispozitia firmei pentru care lucreaza vanzatorul si nu constituie un loc fix de activitate prin care se desfasoara activitatile nerezidentului.
Daca insa agentului i se permite, pe o perioada lunga de timp, sa utilizeze un birou in sediul acestei firme pentru a asigura respectarea de catre aceasta a obligatiilor asumate prin contractele incheiate, biroul ce se gaseste la dispozitia sa va constitui un sediu permanent al angajatorului sau daca biroul este pus la dispozitia sa pe o perioada de timp suficient de lunga pentru a constitui un "loc de activitate".
Modul de desfasurare a activitatii
Pentru ca un loc de activitate sa constituie sediu permanent, firma ce il utilizeaza trebuie sa isi desfasoare integral sau partial activitatile prin acel loc. Activitatea nu trebuie sa fie neaparat permanenta in sensul ca nu exista intreruperi ale operatiunilor, ci operatiunile trebuie desfasurate cu regularitate.
Un sediu permanent este considerat si daca activitatea este desfasurata in principal cu ajutorul echipamentului automatizat, activitatile personalului fiind limitate la montarea, operarea, controlarea si intretinerea acestui echipament. Deci, masinile cu castiguri, automatele cu vanzare si celelalte echipamente similare instalate de o firma nerezidenta constituie un sediu permanent in functie de desfasurarea de catre ea si a altor activitati. Nu exista un sediu permanent atunci cand firma doar instaleaza masinile si apoi le inchiriaza altor societati. Dar, exista un sediu permanent daca ea se ocupa (pe cont propriu sau printr-un agent dependent) si de operarea si de intretinerea lor.
Durata activitatii
Deoarece locul de activitate trebuie sa fie fix, se considera sediu permanent daca acel loc de activitate are permanenta. Se considera astfel ca exista un sediu permanent atunci cand locul de activitate a fost mentinut pe o perioada mai lunga de 6 luni. Astfel, in cazul activitatilor a caror natura este repetitiva, fiecare perioada in care este utilizat locul de activitate trebuie analizata in combinatie cu numarul de ocazii in care s-a utilizat respectivul loc, care se pot intinde pe un numar de ani.
Totusi, un loc de activitate poate sa constituie un sediu permanent chiar daca exista doar pentru o perioada scurta de timp. Astfel:
- intreruperile temporare de activitate nu determina incetarea existentei sediului permanent - un anumit loc de activitate este utilizat numai in intervale scurte de timp, dar aceste utilizari au loc cu regularitate pe perioade lungi;
- atunci cand un loc de activitate care a fost la inceput conceput pentru a fi utilizat pe o perioada de timp scurta, incat nu constituia sediu permanent, dar a fost mentinut mai mult, devine un loc fix de activitate si se transforma retroactiv in sediu permanent.
Inregistrarea contractelor de prestari servicii cu firme nerezidente
Important: Persoanele fizice si juridice romane, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent, beneficiare ale unor prestari de servicii de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente. Nu trebuie inregistrate contractele incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei.
Auditor, Expert Contabil Mondo Conta Consult
Membru CECCAR & INPACT International
www.mondoconta.ro
Coautor "Consilier Management Financiar" (editura Rentrop&Straton)
Coautor "Manualul Specialistului in Fiscalitate" (editura Irecson)