Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Retur materiale promotionale acordate. Ce inregistrari contabile se fac?

Data actualizarii: 18 Mai 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
materiale promotionalecodul fiscalinregistrari contabileexercitiu financiarstornare avans

Vom stabili mai jos cum procedam in cazul in care o societate acorda produse promotionale unui client si returneaza ulterior produsele deoarece contractul intre parti este reziliat. Vom vedea cum se contabilizeaza acest retur de materiale promotionale si daca reprezinta un venit pentru societate.

La pct. 330 din OMFP 1802/2014 se prevede ca:

"330.
(1) In cazul marfurilor returnate de clienti in acelasi exercitiu financiar in care a avut loc operatiunea de vanzare, se corecteaza conturile 411 "Clienti", 707 "Venituri din vanzarea marfurilor", 607 "Cheltuieli privind marfurile" si 371 "Marfuri".

In cazul in care marfurile returnate se refera la o vanzare efectuata in exercitiul financiar precedent, corectia se inregistreaza la data bilantului in contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", respectiv contul 408 "Furnizori - facturi nesosite" si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.


Tratamentul TVA in aceste situatii este cel prevazut de legislatia in domeniu."

Asadar, trebuie anulata operatiunea initiala (prin inregistrarea contabila cu minus).
Prin urmare, daca bunurile au fost returnate in acelasi exercitiu financiar, trebuie sa stornati operatiunea initiala : 623= 371 storno sau 601= 301 storno.

In cazul in care bunurile au fost fost predate clientului in exercitiul financiar precedent si nu ati depus situatiile financiare aferente anului 2015, inregistrati operatiunea la sfarsitul anului (31.12.2015).
 


Daca nici una din solutiile propuse nu se poate aplica, inregistrati la data returului valoarea materialelor respective prin articolul contabil:

3028 = 7588 la valoarea justa
In oricare dintre variante (stornare cheltuiala sau inregistrare la valoarea justa) acest retur reprezinta un venit pentru societate.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X