email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorare capital social prin aport in natura. Cand apare obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer?

majorare capital socialdosarul preturilor de transfertitluri de valoare mobiliaratransferul de actiuni

Analiza urmatoare aduce in prim-plan o societate cu actionar unic care doreste majorarea capitalului social prin aport in natura cu titluri de valoare mobiliara detinute de actionar (in calitate de persoana fizica) intr-o societate pe actiuni listata la bursa. Persoana fizica detine 100.000 actiuni la un pret de cumparare 5 lei. In vederea inregistrarii transferului de actiuni se procedeaza la evaluarea intreprinderii unde persoana fizica detine actiunile in vederea stabilirii valorii de piata a titlurilor de valoare mobiliara. Valoarea de piata a unei actiunii devine 10 lei.

In acest caz majorarea capitalului social va fi de 100.000 actiuni x 10 lei = 1.000.000 lei

1. Aceasta tranzactie necesita pe langa raportul de evaluare si intocmirea dosarului de preturi de transfer?

2.Persoana fizica datoreaza impozit pentru cedarea actiunilor? Care este modalitatea de calcul al impozitului avand in vederea noua valoare de piata?

3. Ulterior societatea care a dobandid actiunile prin majorarea capitalului social doreste sa vanda actiunile pe care le detine la societatea listata la bursa la un pret de 12 lei. Care este impozitul pe care-l va plati societatea in urma vanzarii de actiuni?


1. In ceea ce priveste necesitatea intocmirii dosaului preturilor de transfer in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social prin aport in natura urmeaza a fi avute in vedere prevederile art. 7 pct. 26 lit. b) din Codul fiscal potrivit carora o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica. In cadrul aceluiasi pct. 26 alin. ultim este precizat faptul ca intre persoane afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer.

In succesiunea analizei vor fi aplicabile prevederile art. 11 alin. (4) din Codul fiscal (4) care impun obligatia ca tranzactiile intre persoane afiliate sa se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.

Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala.

Conform art. 108 alin. (2) din cadrul acestuia ct normativ se statueaza ca in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer. Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita acesta se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Astfel, prin OPANAF nr. 442/2016 sunt stabilite circumstantele (marimea contribuabilului, praguri valorice de semnificatie in functie de aceasta) care determina conditiile in care poate fi ceruta intocmirea dosarului preturilor de transfer. Avand in vedere nivelul valoric al operatiunii consideram ca indiferent de calitatea societatii care dobandeste actiunile aceasta va putea fi obligata sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer in cadrul unei proceduri de inspectie fiscala.

Cu toate acestea, in opinia noastra consideram ca cesiunea actiunilor detinute catre societate in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social nu poate fi considerata o tranzactie in sensul utilizat in cadrul dispozitiilor legale enuntate mai sus deoarece cele doua entitati nu actioneaza ca in cazul unor operatiuni in care trebuie sa existe un acord de vointa al  partilor ci, in conditiile prevederilor Legii nr. 31/1990, operatiunea de majorare a capitalului social este supusa unui control public sub aspectul legalitatii si valorii aportului. Din aceasta perspectiva consideram ca operatiunea neintrand in categoria tranzactiilor nu va determina obligativitatea, intocmirii dosarului preturilor de transfer.

2. Veniturile persoanei fizice reprezentand castiguri din transferul titlurilor de valoare reprezinta venituri din investitii potrivit art. 91 lit. c) din Codul fiscal, insa art. 93 alin. (2) lit. m) din acelasi act normativ precizeaza in mod expres faptul ca nu genereaza venituri impozabile aportul in natura reprezentand actiuni emise de societati/parti sociale, in conformitate cu prevederile Legii societatilor nr. 31/1990.

In acelasi timp, in vederea determinarii tratamentului fiscal aplicabil in cazul majorarii capitalului social urmeaza a fi avute in vedere prevederile art. 114 alin. (2) lit. j) potrivit carora este considerata realizare de venituri din alte surse distribuirea de titluri de participare, definite la art. 7, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, altele decat cele prevazute la art. 93 alin. (2) lit. f), respectiv distribuirea de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de valoare.

Potrivit art. 115 din Codul fiscal impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, impozitul fiind final.

3. In ceea ce priveste impozitarea veniturilor realizate de catre societate ca urmare a valorificarii actiunilor dobandite consideram ca indiferent de regimul fiscal aplicat de catre societate la momentul realizarii venitului, datorita nivelului valoric, aceasta va datora impozit pe profit determinat in conditiile art. 19 din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
 


de Justinian Cucu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare capital socialdosarul preturilor de transfertitluri de valoare mobiliaratransferul de actiuni


Data aparitiei: 14 Iunie 2016

Votati articolul "Majorare capital social prin aport in natura. Cand apare obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X