Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.32/2016 (OUG 32/2016) pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr.488/30.06.2016, au fost reglementate aspectele fiscale referitoare la darea in plata, astfel:
- Se introduc precizari cu privire la neimpozitarea, in situatia transferului proprietatii imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, prin prima dare in plata efectuata in conditiile Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Reglementare: art.111, alin.(2), lit.e) din Codul fiscal.
- Nu se datoreaza impozit la prima dare in plata de catre debitori, codebitori, coplatitori, garanti personali sau ipotecari ai debitorului, in cazul in care prin operatiunea de dare in plata se transfera dreptul de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al acestora.
- Aceste persoane fizice beneficiaza de neimpozitare o singura data, pentru prima operatiune de dare in plata, indiferent de calitatea pe care acestea o au intr-o alta operatiune de dare in plata efectuata in conditiile prevederilor Legii nr.77/2016.
- Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata, se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata prevazut de Legea nr.77/2016, denumit RNNEADP, in care se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise in conformitate cu prevederile Legii nr.77/2016. RNNEADP este administrat de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale (CNARNN - Infonot).
- in cazul in care darea in plata se face prin notarul public, persoanele fizice solicita acestuia un certificat eliberat de CNARNN care sa ateste faptul ca nu s-a mai inregistrat niciun alt act de dare in piata potrivit Legii nr.77/2016, pana la data autentificarii actului de dare in plata de catre acesta.
Notarii publici care autentifica acte de dare in plata potrivit reglementarilor din Legea 77/2016 au obligatia sa le transmita la RNNEADP in aceeasi zi, in vederea inregistrarii lor, cu evidentierea distincta a persoanelor fizice care au calitatea de parte in actul de dare in plata.
- in cazul in care darea in plata se face pe cale judecatoreasca, persoanele fizice au obligatia transmiterii unui exemplar al hotararii judecatoresti definitive la CNARNN, in termen de 30 de zile de la data comunicarii hotararii, in vederea inregistrarii acesteia in RNNEADP.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In aceasta situatie, pentru a beneficia neimpozitare, persoanele fizice au obligatia depunerii unei cereri la organul fiscal competent, in termen de 90 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti, sub sanctiunea decaderii, la care sa anexeze certificatul eliberat de CNARNN, din care sa rezulte faptul ca hotararea judecatoreasca definitiva s-a inregistrat in RNNEADP si nu s-a mai inregistrat niciun alt act de dare in plata potrivit Legii nr.nr.77/2016.
Sursa: AJFP Arges