Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Norme actuale privind sponsorizarile. Caz practic

Data actualizarii: 04 Septembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sponsorizarescop patrimonialOMFP 3055/2009Legea nr. 32/1994

Sponsorizarea este reglementata prin Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, si  Ordinul Ministerului Finantelor nr. 994 din 2 august 1994 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea.

Sponsorizarea este un act prin care o persoana fizica sau juridica romana poate transfera dreptul de proprietate a unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru a sustine realizarea unor activitati fara scop lucrativ.
    Potrivit prevederilor art. 15 alin (2) lit. e) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare veniturile obtinute de asociatiile fara scop patrimonial din donatii si sponsorizari sunt venituri scutite de impozit.
    Veniturile din sponsorizari sunt venituri neimpozabile.

Exemplu    
O asociatie primeste o sponsorizare din partea unei persoane juridice romane constand in materiale de constructii in suma de 150.000 lei si o suma de 300.000 lei pentru a ridica un corp de cladire pentru un camin de batrani.
    Inregistrarea in contabilitate a sponsorizarii primite:


%    =    7332
        "Venituri din sumele sau bunurile primite prin sponsorizare"
302        
"Materiale consumabile"
        
5121        
"Conturi la banci in lei"
        

    Venituri din dobanzile si dividendele obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din activitatile fara scop patrimonial.
Organizatiile non-profit pot plasa disponibilul rezultat din activitatile fara scop patrimonial fie in depozite la institutiile financiar-bancare fie in titluri de valoare cu scopul obtinerii de castiguri din dividende.

 In orice forma de plasament trebuie sa se faca distinctia intre plasarea sumelor obtinute din activitatile fara scop patrimonial si a celor rezultate din desfasurarea unei activitati economice.
Veniturile din dobanzi si dividende obtinute din investirea sumelor aferente activitatilor economice desfasurate, se inregistreaza in conturile corespunzatoare din planul de conturi aprobat prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si cheltuielile ulterioare, respectiv:

- dobanzile obtinute se evidentiaza prin contul 766 "Venituri din dobanzi"
- dividendele obtinute se inregistreaza prin contul 761 "Venituri din imobilizari financiare"
    Veniturile din dobanzi si dividende obtinute din investirea sumelor aferente activitatilor fara scop patrimonial desfasurate, se inregistreaza in contul 734 "Venituri din dobanzile si dividendele obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din activitatile fara scop patrimonial".
Dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri neimpozabile sunt de asemenea venituri neimpozabile.

    Venituri din diferente de curs valutar rezultate din activitatile fara scop patrimonial.
Veniturile din diferentele de curs valutar aferente activitatilor fara scop patrimonial se inregistreaza distinct de veniturile similare rezultate din activitatile economice.

Veniturile din diferentele de curs valutar pot proveni atat din decontarea datoriilor in valuta  sau exprimate in lei in functie de cursul unei valute cat si din evaluarea la finele anului a elementelor monetare (creante, datorii, disponibil la banca sau in casierie) exprimate in valuta sau in lei cu decontare in functie de cursul unei valute.

Pentru a asigura evidenta corecta a diferentelor de curs valutar aferenta operatiilor cu disponibilul in valuta, contabilitatea disponibilitatilor in valuta aflate in banci/casierie si a miscarii acestora, se tine distinct pe analitice distincte pentru activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X