In cele ce urmeaza, vom vedea ce implica prevederile cuprinse in Ordinul ANAF 3769/2015 referitoare la acordul persoanei care depune Declaratia 394 in ceea ce priveste consultarea de catre partenerii acesteia (clienti si furnizori) a datelor cuprinse in Declaratia 394 depusa de catre persoana impozabila. Vom vedea daca acestia vor avea acces la toate informatiile cuprinse in Declaratia 394 sau numai la acele tranzactii desfasurate cu clientul respectiv furnizorul respectiv.
La partea de semnaturi, de la finalul declaratiei, se mentioneaza:
"1. sunt de acord ca, pentru anul fiscal .........., in sensul prevederilor art. 11 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, datele inscrise in prezenta declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scopuri de TVA sa fie consultate de catre aceasta prin
intermediul aplicatiei informatice puse la dispozitie de ANAF."
In Ordinul 3769 / 2015 cu toate modificarile si completarile ulterioare, in cadrul sectiunii privind completarea declaratiei, la capitolul 2 se arata:
"Datele inscrise in declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scop de TVA pot fi consultate de catre aceasta prin intermediul aplicatiei informatice puse la dispozitie de ANAF si cu acordul persoanei impozabile care depune declaratia. Acordul va fi dat in prima declaratie depusa de persoana impozabila si va fi valabil pentru toate declaratiile informative 394 pentru care exista obligativitatea depunerii in anul fiscal mentionat, fara a avea posibilitatea schimbarii optiunii.".
Din cele doua parafrafe citate, rezulta ca, in cazul in care persoana care depune declaratia 394 isi da acordul privind consultarea, fiecare partener al sau (client sau furnizor) va putea consulta doar datele raportate de catre societatea care a depus declaratia referitoare la tranzactiile bilaterale si nu toate tranzactiile din declaratie, cu ceilalti parteneri ai societatii.
In continuare, se precizeaza:
"Informatiile rezultate din prezenta declaratie pot face obiectul analizei de risc conform prevederilor din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala."

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea Verde a Contabilitatii
Astfel, de aici putem trage concluzia ca, daca societatea raportoare nu-si da acordul pentru consultarea datelor inscrise in declaratie de catre partenerii sai - repetam, doar referitoare la tranzactiile bilaterale - aceasta se poate expune unui grad de risc fiscal ridicat.
De ce? Pentru ca ANAF ar putea considera ca societatea - nedandu-si acordul - ar avea ceva " de ascus", nu e transparenta.
Conform art. 1 punctul 3 din Codul de procedura fiscala, definitia analizei de risc este "activitatea efectuata de organul fiscal in scopul identificarii riscurilor de neconformare in ceea ce priveste indeplinirea de catre contribuabil/platitor a obligatiilor prevazute de legislatia fiscala, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza in scopul efectuarii activitatilor de administrare fiscala."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si Consultant fiscal