Analizam cazul unei societati comerciale platitoare de tva care a achizitionat in anul 2019 un teren de la o persoana fizica. Urmeaza ca acest teren sa se vanda catre o persoana juridica platitoare de TVA. S-a obtinut certificat de urbanism pe care scrie ca respectivul teren este construibil doar pentru amenajari spatii verzi, alei, scene provizorii pentru spectacole si neconstruibil pentru cladiri sau alte imobile.
Cum se factureaza aceasta vanzare? Cu tva sau fara? Daca se factureaza cu tva, cu ce cota se va aplica? Raspunsurile la aceste intrebari le ofera expertul nostru in randurile de mai jos.
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cota de TVA pentru vanzarea de terenuri: raspunsul specialistului
Potrivit Art. 292, Al. (2), lit. f) din Codul Fiscal, livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri este scutita de TVA fara drept de deducere. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile. In cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare.
Totodata, potrivit Art. 331, Al. (2), lit. g) din Codul Fiscal, in cazul livrarii de constructii, astfel cum sunt definite la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 2, partilor de constructie si terenurilor de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune, se aplica taxarea inversa daca atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.
Consider ca mentiunea “teren construibil” din Codul Fiscal face referire la teren pe care pot fi construite cladiri/imobile. Astfel, in cazul mentionat, consider ca nu se poate aplica scutirea de TVA, iar livrarea terenului este taxabila. Deoarece atat furnizorul cat si clientul sunt persoane inregistrate in scopuri de TVA, factura se va emite fara TVA cu mentiunea “taxare inversa”, clientul urmand sa aplice taxarea inversa (4426 = 4427).
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Citeste mai multe informatii despre regimul TVA aplicabil la vanzarea de terenuri, in functie de situatie.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu - Economist.