Jurist si expert in proceduri fiscale, Justinian Cucu ofera o rezolvare specializata pentru o societate care primeste facturi de licente pentru asamblarea unor componente electronice. Licentele se descarca de pe site-uri dedicate. Vom vedea daca acestea sunt servicii sau daca reprezinta redeventa. De asemenea, vom constata daca sunt considerate venituri impozabile in Romania sau in strainatate din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor.
Prevederile aplicabile cu privire la regimul veniturilor realizate din Romania de catre nerezidenti de natura redeventelor sunt cuprise in cadrul art. 223 alin. (1) lit. d) din Codul care le plaseaza in sfera veniturilor impozabile in Romania dar sunt completate de dispozitiile art. 7 pct. 36 care cuprinde definirea notiunii de redeventa. De asemenea, clarificari suplimentare cu privire la sfera notiunii de redeventa se regasesc si in Normele metodologice de aplicare ale art. art. 223 alin. (1) lit. d) aprobate prin HG nr. 1/2016.
Pentru a realiza o delimitare a platii de redevente de achizitionarea de bunuri necorporale este necesara cunosterea detaliata a procesului parcurs de societate in ceea ce priveste regimul de utillizare a acestora (conditiile si scopul achizitionarii, procesele la care sunt supuse la nivelul societatii, destinatia finala a acestora).
DE RETINUT! Intr-adevar, potrivit art. 7 pct. 36 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal se considera redeventa platile de orice natura primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta asupra oricarui brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software. In acelasi timp, alin. (2) enumera o serie de exceptii astfel ca nu reprezinta redeventa platile pentru achizitionarea integrala a unui drept de autor asupra unui software sau a unui drept limitat de a-l copia exclusiv in scopul folosirii acestuia de catre utilizator sau in scopul vanzarii acestuia in cadrul unui contract de distributie sau platile pentru obtinerea drepturilor de distributie a unui produs sau serviciu, fara a da dreptul la reproducere.
In acest sens pct. 2 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare ale art. art. 223 alin. (1) lit. d) precizeaza in mod expres ca nu reprezinta redevente, potrivit art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, sumele platite in schimbul obtinerii drepturilor exclusive de distributie a unui produs sau serviciu, deoarece acestea nu sunt efectuate in schimbul folosintei sau dreptului de folosinta a unui element de proprietate inclus in definitie. Intermediarul distribuitor rezident nu plateste dreptul de a folosi marca sau numele sub care sunt vandute bunurile, el obtine doar dreptul exclusiv de a vinde bunurile pe care le cumpara de la producator.
CONCLUZIE! Asadar, in cazul analizat, in functie de natura platilor efectuate catre furnizorul de licente urmeaza a se stabili daca ne aflam in prezenta unui venit din redevente realizat de nerezident care face obiectul impunerii in Romania cu obligatia retinerii la sursa a impozitului de catre platitorul de venit sau suntem in prezenta unei achizitii de licente cu scopul vanzarii ulterioare a acesteia catre utilizatorul final, caz in care veniturile realizate de nerezident nu fac obiectul impunerii in Romania.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspuns oferit pentru
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Manualul Contabilului Incepator - stick USB