Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Daca o firma nu se inregistreaza fiscal la timp, organul fiscal o ia in evidenta din oficiu. OPANAF nr. 2921/2016

Data aparitiei: 28 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inregistrare fiscalaOPANAF 2921/2016creante fiscaleinregistrarea din oficiuanaf

Contribuabilii ce nu depun, in termenele prevazute de legislatia in vigoare, declaratia de inregistrare fiscala ca platitor de salarii sunt inregistrati fiscal din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial si care coreleaza o astfel de procedura cu prevederile noului sistem fiscal.  

Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala  nr. 2921/2016 - OANAF 2921/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii a aparut in Monitorul Oficial din 26.10.2016, Partea I, nr. 850, data de la care este in vigoare.  

Potrivit normelor in vigoare, obligatia inregistrarii fiscale revine subiectilor de drept fiscal ce intra intr-un raport juridic fiscal, in vederea luarii in evidenta si obtinerii codului de identificare fiscala. Astfel, documentul publicat astazi vizeaza persoanele fizice si firmele, precum si entitatile fara personalitate juridica si sediile secundare ale acestora care trebuie sa se inregistreze ca platitori de impozit pe salarii.

Totusi, procedura inregistrarii din oficiu nu se aplica, persoanelor fizice care detin cod numeric personal si sunt supuse impozitului pe venit, cu exceptia persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale.  

Concret, potrivit actului normativ amintit, exista deacum doua modalitati prin care organul fiscal competent, prin compartimentele sale de specialitate, realizeaza inregistrarea fiscala a contribuabililor. Concret, este vorba despre:

• inregistrarea din oficiu, pe baza constatarilor compartimentelor cu atributii de administrare fiscala;

• inregistrarea la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale.

De altfel, in cazul in care inregistrarea din oficiu se realizeaza pe baza constatarilor compartimentelor fiscale responsabile sau a organelor de inspectie fiscala, acestea intocmesc si transmit o solicitare motivata, insotita de copii de pe actele care au stat la baza formularii solicitarii.  

Daca inregistrarea fiscala apare ca urmare a cererii formulate de o alta autoritate ce administreaza creante fiscale, documentul prevede obligatia transmiterii unei solicitari motivate de catre respectiva autoritate organului fiscal competent, solicitare ce trebuie semnata de conducatorul autoritatii solicitante si care va contine atat dovada faptului ca acel contribuabil a carui inregistrare fiscala va fi solicitata este subiect al unui raport juridic fiscal, cat si toate elementele de identificare ale acestuia, prin care se intelege: denumire /nume si prenume, adresa si, dupa caz, cod numeric personal.

In cazul in care conditiile de mai sus nu sunt indeplinite, organul fiscal competent respinge cererea si comunica autoritatii solicitante respingerea motivata a cererii.

Atunci cand va fi inregistrat fiscal din oficiu, contribuabilul va fi informat de acest aspect prin intermediul unei notificari, semnate de conducatorul unitatii fiscale si trimise in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala, notificare ca va reprezenta, totodata, si o invitatie in vederea audierii contribuabilului.  

OPANAF 2921/2016 stabileste si situatiile in care nu se intocmesc notificarile catre contribuabili. Mai exact, este vorba despre situatiile in care inregistrarea din oficiu se face ca urmare a: -   constatarilor organelor de inspectie fiscala; - hotararilor judecatoresti definitive/ definitive si irevocabile transmise de instantele judecatoresti,  prin care se dispune inscrierea unor fapte in cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neinregistrate fiscal in Romania.

Nu in ultimul rand, in cazul in care, in termenul prevazut de notificare, contribuabilul depune declaratia de inregistrare fiscala, procedura inceteaza prin referat motivat si se face in baza declaratiei acestuia.

Daca insa contribuabilul nu se prezinta la organul fiscal competent in termenul prevazut in notificare, institutia intocmeste un referat prin care propune inregistrarea fiscala a acestuia. in plus, o astfel de masura trebuie luata si in cazul in care, ulterior notificarii primite, contribuabilul nu justifica, prin documentele depuse, sistarea procedurii de inregistrare fiscala.

In fine, inainte de comunicarea deciziei privind inregistrarea fiscala din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, organul fiscal verifica daca contribuabilul vizat a depus declaratie de inregistrare fiscala, dupa expirarea termenului prevazut in notificare. in aceasta situatie, Fiscul propune desfiintarea deciziei si oprirea procedurii, prin intermediul unui referat.  


Sursa: AJFP MARAMURES - ANAF

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X