In analiza de mai jos, avem ca exemplu o societate (platitoare de TVA, inscrisa in ROI) care doreste sa achizitioneze un utilaj de la societate din Germania. Aceasta intocmeste o factura de avans pentru 50% din suma care se achita prin banca. In aceeasi luna, urmeaza factura finala (cu valoarea integrala) si inca o factura de stornare a avansului. Vom vedea ce curs se foloseste la stornarea avansul intracomunitar acelasi de la data facturarii avansului.
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a art. 290, alin. (2) din Codul fiscal, in cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturi va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii, inclusiv in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare.
In cazul incasarii de avansuri pentru care factura este emisa ulterior incasarii avansului, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansurilor va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv atunci cand se fac regularizarile avansurilor incasate.
Astfel, pentru operatiunile a caror baza impozabila este determinata in valuta, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este acelasi ca al operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de la data facturii de avans.
Asadar, societatea dumneavoastra va storna avansul utilizand cursul de schimb valutar la care s-a facturat aceasta initial.
Raspuns utilizat pentru
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Cartea verde a Contabilitatii varianta online Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale