In analiza de mai jos, urmeaza sa vedem care este monografia contabila in cazul unor daune inregistrate in cadrul executarii unui contract la furnizor. Firma furnizoare a emis factura de 50000 lei + TVA. S-a constatat pe baza unui proces-verbal ca nu s-au indeplinit in totalitate obligatiile si astfel plata va fi mai putin cu 2000 de lei.
In cazul refuzului partial la plata se reduce corespunzator si baza de impozitare a TVA potrivit art. 287 din Codul Fiscal.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Baza de impozitare se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj.
Art. 330 din Codul Fiscal prevede ca, corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce care se transmit si beneficiarului.
Pentru corectarea facturii initiale se va emite o factura de reducere in suma totala de minus 2.000 lei, cu cota de TVA de 20%, in vigoare la data faptului generator, baza de impozitare - 1.667, TVA - 333 LEI
inregistrarea in contabilitate a facturii de reducere:
411 = % -2.000
704/707 - 1667
4427 - 333
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T Ghid de raportare corecta
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar