email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conturile 408 si 418. Solduri la data bilantului. Cum se cuprind in bilant?

solduri bilantinregistrari contabilesold debitorcontul 408

In cazul de mai jos, societatea are la sfarsitul anului sold debitor pentru contul 408 si sold creditor pentru contul 418. Soldul debitor al contului 408 reprezinta diferente la receptie marfa, iar facturile de corectie au fost primite in luna ianuarie. Soldul creditor al contului 418 reprezinta discounturi acordate clientilor in baza unor conditii contractuale, dar care sunt facturate de client in numele furnizorului prin asa numita "procedura self-billing". Facturile sunt primite in primele luni ale anului urmator. Stabilim daca sunt corecte aceste solduri si daca in bilant se cuprind la datorii (contul 408) si respectiv, creante (contul 418).

Conform reglementarilor contabile soldul contului 408 "Furnizori - facturi nesosite" reprezinta sumele datorate furnizorilor pentru care nu s-au primit facturile, fiind astfel un sold creditor. De aceea, este eronat ca acest cont sa prezinte sold debitor intrucat la momentul debitarii contului pe masura primirii facturilor (408 = 401) trebuiau regularizate si eventualele diferente de pret fata de preturile initiale de la momentul receptiei marfurilor (371 = 408). Asa, soldul debitor al contului 408 nu mai reflecta o datorie a societatii fata de furnizor pentru marfuri primite, dar nefacturate, ci o creanta "imperfecta" a societatii fata de furnizorul sau provenind din facturarea la preturi mai mari decat cele avute in vedere la receptie.
 
In mod similar, nici contul 418 "Clienti - facturi de intocmit" n-ar trebui sa aiba sold creditor intrucat soldul debitor reprezinta valoarea bunurilor livrate pentru care nu s-au intocmit facturile. In mod normal, societatea ar trebui sa emita facturi (4111 = 418) la nivelul pretului de vanzare avut in vedere la momentul livrarii marfurilor (418 = 707), iar discounturile acordate clientilor si reflectate in facturi prin procedura "self-billing" sa fie inregistrate in creditul contului 4111 la momentul primirii facturilor de la clienti. Soldul creditor al contului 418 n-ar mai reflecta o creanta a societatii fata de clientii sai pentru marfurile livrate si nefacturate, ci o "datorie" pentru reduceri comerciale nefacturate clientilor.
 
Ca atare, in bilant soldul debitor al contului 408 nu poate aparea la datorii, dupa cum nici soldul creditor al contului 418 nu poate aparea la creante, motiv pentru care este indicat a se face corectiile necesare prin intermediul conturilor de baza 401 si 4111, astfel incat soldul acestor conturi sa reflecte numai ce s-a achizitionat/livrat si nu s-a primit factura/nu s-a facturat.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
solduri bilantinregistrari contabilesold debitorcontul 408


Data aparitiei: 01 Februarie 2017

Votati articolul "Conturile 408 si 418. Solduri la data bilantului. Cum se cuprind in bilant?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X