In situatiile in care se identifica erori contabile si sume neincluse la cheltuieli, trebuie stabilita procedura corecta pentru corectarea declaratiilor corespunzatoare.
Va propunem astfel urmatoarea situatie: "Ca urmare a auditului au fost identificate erori contabile care se refera la anii precedenti incepand cu anul 2011, 2012, 2013, 2014 reprezentand sume neincluse pe cheltuieli si imobilizate eronat si care au ca efect rectificarea declaratiei 101. Se poate corecta declaratia 101 aferente incepand cu anul 2011?"
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit art 105 din Legea 207/2015 privind Codul fiscal:
"(1) Declaratia de impunere poate fi corectata de catre contribuabil/platitor, pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.
(2) Declaratia informativa poate fi corectata de catre contribuabil/platitor indiferent de perioada la care se refera.
(3) Declaratiile prevazute la alin. (1) si (2) pot fi corectate prin depunerea unei declaratii rectificative.
(5) Declaratia de impunere nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare.
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), declaratia de impunere poate fi depusa sau corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare in urmatoarele situatii:
a) in situatia in care corectia se datoreaza indeplinirii sau neindeplinirii unei conditii prevazute de lege care impune corectarea bazei de impozitare si/sau a creantei fiscale aferente;
b) in situatia in care prin hotarari judecatoresti definitive s-au stabilit in sarcina platitorului obligatii de plata reprezentand venituri sau diferente de venituri catre beneficiarii acestora care genereaza obligatii fiscale aferente unor perioade pentru care s-a anulat rezerva verificarii ulterioare".
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta faptul ca puteti corecta declaratiile 101 aferente anilor anteriori, daca sunt respectate urmatoarele 2 conditii:
- se corecteaza numai declaratiile fiscale aflate in interiorul perioadei de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale;
- se corecteaza declaratiile fiscale pentru perioade care nu au facut obiectul inspectiei fiscale.
Referitor la termenul de prescriptie, acesta este reglementat de art 110 din Legea 207/2015
privind Codul fiscal:
"(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel. (2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel".
Asadar pentru declaratia 101 aferenta anului 2011, obligatia fiscala se datoreaza la data de 25.03.2012, iar termenul de prescriptie incepe sa curga de la 1 iulie 2013. Asadar, termenul de prescriptie pentru corectarea acestei declaratii se implineste la 01.07.2018.
In concluzie, se pot rectifica declaratiile 101 aferente anilor 2011,2012,2013,2014, prin depunerea de declaratii rectificative, cu conditia ca perioada 2011-2014 sa nu fi facut obiectul inspectiei fiscale din punct de vedere al impozitului pe profit.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal