Autofacturile sunt prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal la articolele 319 si 320. Exista doua tipuri de autofacturi:
Factura emisa de beneficiatul livrarii sau prestarii in contul furnizorului
Acest document este prevazut la articolul 319 alin. (18) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Potrivit legii, beneficiarul poate emite facturi in numele si in contul furnizorului/prestatorului, factura continand si mentiunea "autofactura", dar cu respectarea prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal
Astfel, de exemplu, pentru situatia in care o societate presteaza servicii de comisionar, autofactura se poate emite de societatea A in numele societatii prestatoare C pentru comisionul datorat doar daca sunt respectate urmatoarele conditii:
- intre cele doua societati exista incheiat un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare;
- exista si o procedura de acceptare a fiecarei facturi astfel emise, de preferabil convenita si descrisa in acordul prealabil amintit;
- factura sa cuprinda toate informatiile obligatorii si sa fie emisa in numele si in contul societatii C de catre societatea A si trimisa efectiv societatii C;
- factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre societatea C.
Este important ca societatile sa stabileasca in detaliu procedura de acceptare a facturilor, pentru a fi siguri ca facturile emise in numele societatii (autofacturile) sunt si acceptate de aceasta, iar societatea care le emite efectiv isi va putea deduce cheltuielile in baza unor astfel de facturi.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Autofactura care se emite numai in scopul taxei
Exista urmatoarele situatii:
- se emite autofactura pentru orice livrare catre sine (de exemplu acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare peste plafoanele stabilite de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal)
- se emite autofactura cand sunteti persoana obligata la plata taxei (beneficiarul unei livrari, prestari, reduceri comerciale sau avans) si nu ati primit factura de la furnizor pana pe 15 ale lunii urmatoare
se emite autofactura pentru livrarile sau prestarile intracomunitare pentru care nu ati primit factura pana pe 15 ale lunii urmatoare (nu se autofactureaza avansurile intracomunitare)
Continutul unei autofacturi, in functie de motivul emiterii apare la punctul 92 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal aprobate prin HG nr. 1/2016. Ca principiu, pentru intocmirea autofacturii in scopul taxei se poate utiliza un model de factura normala, in care furnizorul si beneficiarul este societatea emitenta.
Toate autofacturile emise pentru operatiuni taxabile in Romania se declara prin formularul 394 in cartusul I.