Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum alegeti corect cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor in functie de numarul de angajati?

Data aparitiei: 24 Aprilie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
cota de impozitimpozit pe venitmicrointreprinderecodul fiscalsalariati

Ne-am propus sa oferim de data aceasta rezolvarea pentru o microintreprindere care angajeaza o persoana pe o perioada determinata. Astfel, in analiza de azi avem o microintreprindere infiintata in luna ianuarie 2017 care angajeaza in termen de 60 zile de la infiintare, respectiv 25 februarie, o persoana cu contract de munca cu norma intreaga, dar pe perioada determinata de 2 luni. Dupa expirarea perioadei angajatorul doreste sa prelungeasca contractul initial pe o perioada de 3 luni. Vom vedea ce cota de impozit pe venit microintreprindere se aplica in primul si in al doilea trimestru.

Conform prevederilor de la art. 51 alin.(4) din Codul fiscal, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga (8 ore/zi), potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

La pct. 4 alin. (3) din Normele metodologice, date in aplicare se prevede ca:

"Pct. 4 alin. (3) In aplicarea prevederilor art. 51 alin. (5) din Codul fiscal, in cazul in care, in cursul unui trimestru, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, avand in vedere numarul de salariati existent la sfarsitul ultimei luni a trimestrului respectiv."
 


Prin urmare, conditia cu privire la salariati este indeplinita la sfarsitul trimestrului 1 2017, astfel ca va fi aplicata cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor de 1%. Daca la data de 30 iunie 2017, nu mai exista niciun salariat angajat cu norma intreaga, va fi aplicata cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor de 3%.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X