In industria de prelucrare a bunurilor de multe ori bunurile contractate sunt produse cu ajutorul unor matrite puse la dispozitia furnizorilor de catre persoana care a contractat realizarea acestor bunuri. Incepand cu anul 2016 prin normele metodologice date in aplicarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal s-a reglementat tratamentul din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata pentru aceste situatii.
Astfel, in cazul contractelor prin care o persoana impozabila avand calitatea de furnizor de bunuri/prestator de servicii, pentru realizarea unor bunuri in beneficiul altei persoane, utilizeaza o matrita sau alte echipamente destinate realizarii comenzilor clientului sau, din punct de vedere al TVA, in functie de natura contractului se pot distinge urmatoarele situatii:
1. daca se face transferul de proprietate a matritei sau a echipamentelor de catre furnizor/prestator catre persoana cu care aceasta a contractat realizarea unor bunuri, are loc o livrare de bunuri in sensul art. 270 din Codul fiscal.
In acest caz achizitia acestor matrite/echipamente este considerata a fi efectuata in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile care a contractat realizarea unor bunuri cu furnizorul/prestatorul, chiar daca aceste bunuri sunt utilizate de furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii.
Punerea acestora la dispozitia furnizorului/prestatorului este o prestare de servicii legata de activitatea economica a persoanei care a pus bunul gratuit la dispozitia altei persoane, care nu este asimilata unei prestari cu plata, in masura in care furnizorul/prestatorul utilizeaza bunurile pentru livrarea de bunuri/prestarea de servicii exclusiv in beneficiul persoanei care detine bunul;
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
2. daca nu se face transferul de proprietate a matritei sau a echipamentelor de catre furnizor/prestator, dar furnizorul/prestatorul recupereaza contravaloarea acestora de la persoana cu care aceasta a contractat realizarea unor bunuri, se considera ca recuperarea contravalorii matritelor/ echipamentelor este accesorie operatiunii principale, respectiv livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, care urmeaza acelasi regim fiscal ca si operatiunea principala. Daca operatiunea este impozabila in Romania aceste cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata. Cheltuielile accesorii beneficiaza de tratamentul fiscal al tranzactiei principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate.