Societatile neinregistrate in scopuri de TVA au dreptul sa faca achizitii intracomunitare, dar au obligatii de inregistrare si declarative diferite fata de societatile platitoare de TVA.
Achizitii intracomunitare sub plafonul de 10.000 EUR
Regula generala prevede faptul ca o societate din Romania care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal si care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri a caror valoare nu depaseste plafonul de 10.000 EUR (adica 34.000 RON) exclusiv TVA, nu are nicio obligatie de inregistrare sau declarativa suplimentara.
In lipsa unui cod valid de TVA comunicat de catre cumparatorul din Romania, furnizorul intracomunitar trebuie sa factureze bunul cu TVA colectata, aplicand cota utilizata in tara sa. Suma TVA astfel facturata de catre furnizor trebuiesa reintregeasca costul bunului achizitionat.
Pentru aceasta operatiune, cumparatorul din Romania nu are obligatii fiscale de plata si de raportare catre bugetul de stat din Romania.
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 EUR
In cazul in care o societate din Romania care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri a caror valoare depaseste plafonul de 10.000 EUR (adica 34.000 RON) exclusiv TVA, aceasta este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, in regim special, conform prevederilor art. 317 “Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Aceasta inseamna ca furnizorul extern nu va adauga TVA locala la factura sa, dar firma din Romania va trebui sa colecteze si a plateasca TVA in cota de 19% la toate achizitiile intracomunitare facute dupa obtinerea codului special de TVA.
Valoarea operatiunii se raporteaza prin formularul cod 301 la sectiunea 1 "Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile - altele decat mijloacele de transport noi si produsele accizabile" care cuprinde urmatoarele coloane:
numar document/data. In aceasta coloana se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
valoarea in valuta. In aceasta coloana se inscrie valoarea facturii emise de catre prestator si tipul valutei.
Aceeasi operatiune trebuia raportata si prin declaratia informativa cod 390 VIES.
Daca doreste, exista posibilitate ca firma din Romania sa se inregistreze in regim special prin optiune si inainte de atingerea pragului de 10.000 EUR, astfel incat sa isi asume fata de furnizorul intracomunitar obligatia platii TVA in Romania pentru achizitia efectuata.