Daca aveti nevoie de un model monografie contabila pentru un client transferat in contabilitate la client incerti, atunci ceea ce va propunem prin randurile de mai jos o sa va fie cat se poate de util. Luam un caz concret in care s-a constituit si un provizion pentru 30% din suma neachitata, iar pe data de 05.07.2017 s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii de insolventa si radierea din registru. Firma a fost platitoare de TVA.
Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).
In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat. Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Cu ajutorul contului 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" se tine evidenta creantelor si decontarilor in relatiile cu clientii incerti, rau‐platnici, dubiosi sau aflati in litigiu.
In debitul contului 6814 "Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante" se inregistreaza valoarea ajustarilor pentru deprecierea creantelor neincasabile si a clientilor dubiosi, rau‐ platnici sau in litigiu, constituite sau majorate in contrapartida cu 491.
In creditul contului 781 "Venituri din provizioane si ajustari pentru depreciere privind activitatea de exploatare" se inregistreaza sumele reprezentand diminuarea sau anularea ajustarilor pentru deprecierea creantelor ‐ clienti 491, 496.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cu ajutorul contului 491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor ‐ clienti" se tine evidenta ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor din conturile de clienti.
Contul 491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor ‐ clienti" este un cont de pasiv.
In creditul contului 491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor ‐ clienti" se inregistreaza valoarea ajustarilor constituite pentru clienti incerti, dubiosi, rau‐platnici sau aflati in litigiu (681).
In debitul contului 491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor ‐ clienti" se inregistreaza diminuarea sau anularea ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor ‐ clienti (781). Soldul contului reprezinta ajustarile pentru depreciere constituite.
Astfel monografia contabila pentru clienti incerti este:
Transferul creantelor la clienti incerti:
4118 = 4111
Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere, la nivelul sumei care se considera ca nu se mai poate recupera, inclusiv tva:
6814 = 491
Inregistrarea pierderii din creante la data hotararii judecatoresti:
654 = 4118 valoarea fara tva a creantei
4118=4427 tva ajustat, suma in rosu
Anularea ajustarii care ramane fara obiect:
491 = 7814
*anularea provizionului va genera venit impozabil in proportie de 100% sau 30% daca la constituirea acestui provizion ati dedus cheltuiala.
Ajustarea bazei de impozitare se poate face la data obtinerii unei hotarari judecatoresti, in conformitate cu prevederile art. 287 din Codul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil