email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea redeventelor platite societatii afiliate nerezidente. Cum se procedeaza?

redeventeimpozit redeventecertificatul de rezidenta fiscalasocietati afiliate

In analiza urmatoare, societatea are incheiat un contract de trade mark (redeventa marca) cu societatea-mama rezidenta in alt stat UE (societatea straina este asociatul unic si detine 100% din capital aceasta fiind o societate platitoare impozit pe profit). Vom vedea daca la momentul platii facturilor societatea retine impozit pe nerezidenti sau, in caz contrar, ce documente trebuie sa puna la dispozitia firmei din Romania.

Iata raspunsul specialistului:

Fiind in prezenta unui venit de natura redeventei platit unei societati asociate urmeaza a fi aplicabile prevederile art. 255 si urmatoarele din Codul fiscal care statueaza exceptarea de la impunere a veniturilor de aceasta natura in masura in care sunt indeplinite toate conditiile impuse.
 
Printre aceste conditii se numara cele privind detinerea a minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana de catre beneficiarul efectiv al redeventelor, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii acestora.
 
Conditii suplimentare sunt mentionate la art. 258 din Codul fiscal. Acestea constau in forma de organizare a societatii care incaseaza redevente care trebuie sa fie cea prevazuta in legislatia poloneza ca „spolka akcyjna” sau „spolka z ofraniczona odpowiedzialnoscia” si in tipul de impozit datorat care in cazul Poloniei care trebuie sa fie „todatek dochodowy od osob prawnych”.
Indeplinirea cerintelor se dovedeste la data platii dobanzilor sau redeventelor printr-o atestare. Daca indeplinirea cerintelor stabilite in cadrul art. 255 si urmatoarele nu a fost atestata la data platii, se va aplica retinerea impozitului la sursa conform art. 224 din Codul fiscal, cota fiind de 15%. In cazul in care toate conditiile sunt indeplinite nu vor exista obligatii de retinere la sursa. Atestarea este o declaratie a societatii care realizeaza venitul ca indeplineste toate conditiile mentionate mai sus. Aceasta atestare va fi insotita de certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatile din statul sau.
Atestarea mentionata mai sus este reprezentata de Declaratia pentru exceptarea de la impunere in Romania a platilor de dobanzi si redevente efectuate de o societate rezidenta sau de un sediu permanent situat in Romania catre o societate asociata rezidenta in alt stat membru al Uniunii Europene sau catre un sediu permanent situat in alt stat membru al Uniunii Europene prevazuta in anexa 15 a OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se va pastra la beneficiarul efectiv al redeventelor, iar celalalt exemplar se va depune la platitorul redeventelor pentru acordarea scutirii, declaratia fiind valabila doar pentru anul pentru care este emis certificatul de rezidenta fiscala.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale



 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
redeventeimpozit redeventecertificatul de rezidenta fiscalasocietati afiliate


Data aparitiei: 27 Octombrie 2017

Votati articolul "Impozitarea redeventelor platite societatii afiliate nerezidente. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X