In analiza urmatoare, societatea are incheiat un contract de trade mark (redeventa marca) cu societatea-mama rezidenta in alt stat UE (societatea straina este asociatul unic si detine 100% din capital aceasta fiind o societate platitoare impozit pe profit). Vom vedea daca la momentul platii facturilor societatea retine impozit pe nerezidenti sau, in caz contrar, ce documente trebuie sa puna la dispozitia firmei din Romania.
Iata raspunsul specialistului:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Fiind in prezenta unui venit de natura redeventei platit unei societati asociate urmeaza a fi aplicabile prevederile art. 255 si urmatoarele din Codul fiscal care statueaza exceptarea de la impunere a veniturilor de aceasta natura in masura in care sunt indeplinite toate conditiile impuse.
Printre aceste conditii se numara cele privind detinerea a minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana de catre beneficiarul efectiv al redeventelor, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii acestora.
Conditii suplimentare sunt mentionate la art. 258 din Codul fiscal. Acestea constau in forma de organizare a societatii care incaseaza redevente care trebuie sa fie cea prevazuta in legislatia poloneza ca „spolka akcyjna” sau „spolka z ofraniczona odpowiedzialnoscia” si in tipul de impozit datorat care in cazul Poloniei care trebuie sa fie „todatek dochodowy od osob prawnych”.
Indeplinirea cerintelor se dovedeste la data platii dobanzilor sau redeventelor printr-o atestare. Daca indeplinirea cerintelor stabilite in cadrul art. 255 si urmatoarele nu a fost atestata la data platii, se va aplica retinerea impozitului la sursa conform art. 224 din Codul fiscal, cota fiind de 15%. In cazul in care toate conditiile sunt indeplinite nu vor exista obligatii de retinere la sursa. Atestarea este o declaratie a societatii care realizeaza venitul ca indeplineste toate conditiile mentionate mai sus. Aceasta atestare va fi insotita de certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatile din statul sau.
Atestarea mentionata mai sus este reprezentata de Declaratia pentru exceptarea de la impunere in Romania a platilor de dobanzi si redevente efectuate de o societate rezidenta sau de un sediu permanent situat in Romania catre o societate asociata rezidenta in alt stat membru al Uniunii Europene sau catre un sediu permanent situat in alt stat membru al Uniunii Europene prevazuta in anexa 15 a OMFP nr. 583/2016 pentru aprobarea formularisticii prevazute de art. 230 si 232 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se va pastra la beneficiarul efectiv al redeventelor, iar celalalt exemplar se va depune la platitorul redeventelor pentru acordarea scutirii, declaratia fiind valabila doar pentru anul pentru care este emis certificatul de rezidenta fiscala.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB