Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Declararea venitului estimat pe 2018 pana la 15 iulie 2018, obligatorie sau nu?

Data actualizarii: 05 Iulie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declararea venitului estimat pe 2018 pana la 15 iulie 2018, obligatorie sau nu?
declaratia unicacod fiscalimpozit venit

Declararea venitului estimat pe 2018 pana la 15 iulie 2018 a starnit valuri de controverse pana acum. Daca va aflati in acest caz, cu siguranta sunteti interesat sa aflati opinia unui expert. Pana la urma, este obligatorie declararea venitului estimat pe 2018 pana la 15 iulie 2018 sau nu? Sau se poate depune declaratia unica finala cu veniturile realizate in 2018 pana la data 15 martie 2019?

 

Declararea venitului estimat: raspunsul specialistului


In scopul stabilirii impozitului pe veniturile estimate din Romania, urmeaza a fi declarate urmatoarele venituri estimate:

- venituri realizate de catre persoanele fizice, in mod individual sau intr-o forma de asociere, in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, pentru care venitul net se determina in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, potrivit legii sau potrivit optiunii contribuabililor, dupa caz, provenind din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care impozitul se retine la sursa, cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura;

- venituri realizate de catre persoanele fizice, in mod individual sau intr-o forma de asociere, in bani si/sau in natura din Romania, impuse pe baza de norma de venit, provenind din cedarea folosintei bunurilor, in scop turistic, cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria venituri din activitati independente, activitati de productie, comert, prestari servicii;

Obligatia rezulta din cuprinsul prevederilor art. 120 din Codul fiscal, contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, fiind obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi.

- venituri realizate de catre persoanele fizice, in mod individual sau intr-o forma de asociere, din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Obligatia rezulta din cuprinsul prevederilor art. 107 alin. (2) din Codul fiscal, potrivit carora persoanelele care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit au obligatia de a depune anual, pentru veniturile anului in curs, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent.
 
In scopul stabilirii CAS, ca regula generala, persoana va fi obligata sa depuna Declaratia unica până la data de 15 iulie 2018 daca estimeaza venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala care depasesc plafonul de 22.800 lei.

Astfel, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1) din Codul fiscal, respectiv venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CAS, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 22.800 lei.

Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul de 22.800 lei pot opta pentru plata CAS pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste plafonul de 22.800 lei.

In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b^1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat 22.800 lei, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu 22.800 lei, acestea datoreaza CAS si au obligatia depunerii Declaratiei unice, pana la data de 15 martie 2019 in vederea definitivarii CAS. In Declaratia unica se completeaza venitul ales, care trebuie sa fie cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cel putin egal cu 22.800 lei, iar venitul net anual cumulat realizat este sub 22.800 lei, nu datoreaza CAS, cu exceptia celor care au optat pentru plata CAS potrivit art. 148 alin. (3) din Codul fiscal. In acest caz contributia platita nu se restituie, aceasta fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei, potrivit legii.
 
In stabilirea obligatiei privind depunerea Declaratiei unice trebuie avute in vedere si veniturile cu regim de retinere la sursa precum veniturile din drepturi de proprietate intelectuala si cele in baza contractelor de activitate sportiva, persoanele fiind exceptate de la depunerea Declaratiei unice.

Spre exemplu, persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca si sa declare contributia de asigurari sociale, nu au obligatia depunerii formularului „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018”. De asemenea, in situatia in care persoanele fizice pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale realizeaza si venituri din activitati independente, pentru aceste venituri nu depun declaratia.
 
In ceea ce priveste CASS, ca regula generala, persoana va fi obligata sa depuna Declaratia unica la termenul de 15 iulie 2018 daca estimeaza venituri care depasesc plafonul de 22.800 lei.
Persoanele fizice depun Declaratia unica daca estimeaza, pentru anul curent, venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, este cel putin egala cu nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, din urmatoarele categorii:

a) venituri din activitati independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venituri din investitii;
g) venituri din alte surse.
CASS se datoreaza asadar de catre persoanele fizice care estimeaza ca vor realiza in anul in curs venituri nete cumulate, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara.
 
De asemenea, si in cazul CASS, obligatia privind depunerea Declaratiei unice nu va reveni acelor persoane care fac obiectul retinerii la sursa a CASS, in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, al veniturilor in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice.

Persoanele fizice care estimeaza pentru anul in curs venituri nete cumulate sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara nu datoreaza contributia, dar pot opta pentru plata acesteia potrivit prevederilor art. 180 din Codul fiscal.

In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat 22.800 lei, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu 22.800 lei, acestea datoreaza CASS la nivelul a 12 salarii minime pe tara si au obligatia depunerii Declaratiei unice, pana la data de 15 martie 2019, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

In cazul in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat 22.800 lei, realizeaza un venit net anual cumulat sub acest nivel, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, acestea datoreaza CASS la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica, pana la data de 15 martie 2019, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
In concluzie, esential in stabilirea obligatiilor declarative este identificarea naturii veniturilor estimate sau a ativitatilor desfasurate de persoana fizica din prisma stabilirii obligatiilor privind impozitul pe venit si nivelul acestor venituri din prisma incadrarii pentru plata CAS si CASS, dar si calitatea de salariat sau pensionar intrucat Codul fiscal reglementeaza si exceptii pentru venituri.


 

Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Dani Cucu – expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X