Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, in data de 4 decembrie, un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Prin dosarul EU Pilot 7502/15/TAXU, Comisia Europeana a solicitat clarificarea unor aspecte din legislatia nationala referitoare la contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate aplicate produselor din tutun prelucrat si bauturilor alcoolice spirtoase, ulterior Comisia Europeana respingand raspunsul transmis de partea romana.
Promovarea acestui act normativ este determinata, in principal, de necesitatea evitarii declansarii actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor (infringement) impotriva tarii noastre, avand in vedere ca Romania si-a asumat angajamentul ferm de a efectua modificarile legislatiei nationale, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata si Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat sa fie conforme cu reglementarile Uniunii Europene in domeniul accizelor.
Potrivit Codului fiscal, accizele armonizate sunt venituri datorate la bugetul statului.
Nivelul accizelor prevazut la nr. crt. 5 - 9 din anexa nr. 1 de la Titlul VIII din Codul fiscal, cuprinde si contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata.
De asemenea, pentru bauturile alcoolice, tigaretele, tigarile si tigarile de foi, nivelul accizelor prevazut la nr. crt. 1 - 7 din anexa nr. 1 de la Titlul VIII din Codul fiscal, cuprinde si cota de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului, prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
In scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decat vinul si berea, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, sunt instituie unele contributii ce se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii.
In prezent, persoanele juridice care produc, importa sau achizitioneaza intracomunitar produse din tutun prelucrat contribuie astfel:
1. pentru tigarete, cu suma de 47,38 lei/1.000 de tigarete;
2. pentru tigari si tigari de foi, cu suma de 47,38 lei/1.000 de bucati;
3. pentru tutun destinat fumatului, cu suma de 61,59 lei/kg;
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
De asemenea, persoanele juridice care produc, importa sau achizitioneaza intracomunitar bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate altele decat bere si vinuri, produse intermediare, asa cum sunt definite prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuie cu suma de 947,60 lei/hectolitru alcool pur.
Nivelul contributiilor se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie, astfel:
a) pentru contributiile prevazute la art. 369 alin. (1) lit. a) pct. 1 de la data de 1 aprilie a fiecarui an, incepand cu anul 2016;
b) pentru contributiile prevazute la art. 369 alin. (1) lit. a) pct. 2 si 3 si lit. b), de la data de 1 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul 2016.
Nivelul actualizat al contributiilor se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 20 octombrie a fiecarui an. Dupa actualizare, nivelul contributiilor exprimate in lei se rotunjeste la nivel de doua zecimale, prin reducere atunci cand a treia zecimala este mai mica decat 5 si prin majorare atunci cand a treia zecimala este mai mare sau egala cu 5.
Contributiile prevazute la art. 369 alin. (1) lit. a) si b) se vireaza, la termenul pentru plata accizelor prevazut in Codul fiscal, in conturi colectoare deschise in structura clasificatiei bugetare, la Trezoreria Statului.
Contributiile prevazute la art. 369 alin. (1) lit. a) si b) incasate in vama la momentul inregistrarii declaratiei vamale de import se vireaza de catre autoritatea vamala in ziua lucratoare urmatoare celei in care au fost incasate, in conturi colectoare deschise in structura clasificatiei bugetare, la Trezoreria Statului.
Modificarea prevederilor din Codul Fiscal care restrictioneaza restituirea accizelor numai la sumele platite la bugetul de stat, facand imposibila restituirea contributiilor pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate si a cotei de 1%, in anumite situatii:
- bauturile alcoolice si produsele din tutun retrase de pe piata, daca starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai indeplinesc conditiile legale de comercializare;
- produsele pentru care accizele au fost platite in Romania si care ulterior sunt exportate sau livrate intracomunitar intrucat produsele accizabile nu au fost consumate pe teritoriul Romaniei;
- produsele accizabile reintroduse in antrepozitul fiscal;
- nereguli aparute in cursul unei deplasari de produse accizabile in regim suspensiv de accize
- vanzarea la distanta din Romania in alt stat membru.
Consultati urmatoarele documente atasate mai jos: