Firmele care inchiriaza proprietati sau prestatorii de servicii pe baza de abonament, asa cum sunt telecomunicatiile (telefonie, internet, televiziune), utilitatile publice, publicatiile electronice si altele, vor fi afectate de o decizie recenta pe care a luat-o CJUE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). S-ar putea ca sumele pe care le incaseaza aceste categorii de companii pentru incetarea contractelor de catre clienti sau din motive imputabile acestora inainte de expirarea perioadei minime de contractare sa fie supuse TVA de acum incolo. Efectele negative nu vor intarzia sa apara imediat ce decizia va intra in vigoare. Este important de mentionat ca impactul va fi resimtit atat asupra persoanelor juridice, cat si asupra persoanelor fizice care vor fi nevoite sa scoate mai multi bani din buzuar.
Cu siguranta vi s-a intamplat sa cititi un contract pe care urma sa il semnati cu o firma de telecomunicatii si sa constatati ca puteti sa platiti penalitati in cazul in care aveati de gand sa reziliati contractul. De cele mai multe ori, aceste sume sunt facturate ca penalitati contractuale, in afara sferei de aplicare a TVA (adica fara TVA).
Potrivit eyromania.ro, CJUE a emis recent o hotarare referitoare la perceperea unor astfel de sume ce reprezinta remuneratii pentru prestari de servicii care intra in sfera de aplicare a TVA (sunt supuse TVA).
“Practic, in cazul in care astfel de sume corespund celor pe care prestatorul le-ar fi primit pana la finalul perioadei contractuale daca nu ar fi avut loc o reziliere anticipata de catre client sau din motive imputabile acestuia, acestea trebuie facturate cu TVA, deoarece remunereaza prestarile de servicii contractate initial.
In domeniul imobiliar, penalitatile/clauza penala constituie un element des intalnit in contractele de inchiriere. De acum inainte, modalitatea de formulare a acestei clauze poate conduce la un tratament TVA diferentiat: se aplica sau nu TVA la respectivele sume.”, ne spun autorii Adrian Teampau, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, si Lucian Vitelaru, Coordonatorul practicii de drept imobiliar Radu si Asociatii SPRL.
Prin urmare, conform acestei decizii recente, in contractele de inchiriere clauza penala trebuie sa reglementeze cat mai detaliat natura obligatiilor financiare ale chiriasului si termenii si conditiile de plata: intre momentul denuntarii contractului si cel al predarii spatiului catre proprietar, precum si ulterior preluarii spatiului de catre proprietar, pentru a reflecta cu acuratete substanta economica a operatiunii comerciale.
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examen Consultant Fiscal 2024
Care vor fi urmarile negative ale acestei decizii?
“Aplicarea TVA la cuantumul penalitatii agreate comercial pentru denuntarea/rezilierea anticipata a contractelor de inchiriere poate conduce la asteptari nerealiste din partea proprietarului si/sau la expunere financiara suplimentara pe partea chiriasului”, conform sursei citate mai sus.
Pot sa apara probleme in cazul firmelor care nu au drept integral de deducere a TVA. Printre acestea se numara cele din sectorul bancar, asigurari, leasing sau medical.
De efecte negative vor avea parte si persoanele juridice neinregistrate in scopuri de TVA. Totodata, impactul negativ va fi resimtit si de catre persoanele fizice, care vor fi nevoite sa suporte costul cu TVA impusa sumelor de reziliere anticipata a contractelor.