email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile cote de TVA: 3 dileme contabile REZOLVATE

Noile cote de TVA: 3 dileme contabile REZOLVATE
tva redusOUG 89/2018turismcatering

In Monitorul Oficial nr. 854 din 09 octombrie 2018 a fost publicata OUG 89/2018 ce a adus modificari considerabile si in sfera TVA. Astfel, incepand cu data de 1 noiembrie, se aplica cota de TVA de 5% pentru anumite categorii de servicii, cum ar fi cele de restaurant si de catering, activitati turistice, facilitati sportive, parcuri de distractie si parcuri recreative.
 

Noile cote de TVA au condimentat viata contabililor fiindca prezinta necunoscute ce se pot dovedi a fi adevarate provocari. Iti prezentam mai jos doar cateva dintre dilemele cu care s-au confruntat contribuabililor in ultima perioada.
 

1. Noile cote de TVA pentru restaurant sau cofetarie

La pct. 18 alin. (1) si (2) din Normele metodologice, se prevede ca:

“18. (1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului,iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.”

Pentru prajiturile, cafea, apa, ceai, se va aplica cota de TVA de 5% incepand cu data de 01.11.2018, daca vanzarea acestora se face in cadrul cofetariei (ex.sunt servite in cesti/ pahare de sticla la masa de catre un ospatar) sau sunt transportate de un curier in cazul serviciilor de catering.
 
In cazul in care, produselor pentru acasa, cumparate la pachet de catre client se aplica cota de 9%.

Cititi explicatia completa a specialistului AICI. >>>>

 


2. TVA redus la cazare

Art. 291 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca TVA aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator.
Exceptia de la regula, se aplica cota TVA in vigoare la data exigibilitatii taxei in situatiile prezentate mai jos:

• facturi emise inainte de data la care intervine faptul generator (data prestarii).
• avansuri incasate. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii serviciilor, efectuata inainte de data prestarii acestora.
In aceste cazuri se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data prestarii de servicii.
Referitor la serviciile de cazare, cota redusa de 5% se aplica pentru prestarile de servicii pentru care faptul generator intervine dupa data de 01 noiembrie 2018.
Exista o dilema mare legata de aplicarea cote de 5% si cea de 9%, avand in vedere ca multi contribuabili nu stiu exact cand trebuie aplicate corect.

Se aplica cota de 9% pentru:
• serviciile de cazare care au inceput si s-au incheiat in luna octombrie 2018.
 
Se aplica cota de 5% pentru:
• serviciile de cazare care au inceput in luna octombrie 2018, dar se incheie in luna noiembrie 2018.
 

Cititi explicatia completa a specialistului AICI. >>>>

 

3. Noile cote de TVA  pentru cafea si bere la halba

Vom afla in continuare cu ce cota de TVA se vand cafeaua si berea la halba intr-un bar cu servire si mese.


Exemplu: Un restaurant care vinde si mancare pentru a fi servita in afara locatiei restaurantului nu este considerata prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care aplica cota redusa de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele in care sunt servite alimentele sau bauturile nealcoolice, chiar daca contravaloarea acestora ar fi evidentiata separat pe bonul fiscal. In acest caz se considera ca livrarea alimentelor este livrarea principala care atrage aceeasi cota de TVA livrarii caserolei sau a paharului, acestea fiind livrari accesorii, nu un scop in sine pentru client.


La pct. 18 alin. (1) si (2) din norme se mentioneaza urmatoarele: "(1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.

(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1)".

Asadar, din aceste prevederi legale rezulta faptul ca beneficiaza de cota redusa de TVA de 5% numai activitatile care constau in furnizarea de produse alimentare pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.

Punerea la dispozitia clientilor a unor elemente de mobilier rudimentar, cum ar fi o tejghea sau mesele de bar, care nu permit clientilor sa ia loc, nu constituie decat prestatii minore, accesorii livrarii de alimente, care nu sunt de natura sa conduca la calificarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.


Cititi explicatia completa a specialistului aici. >>>>


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva redusOUG 89/2018turismcatering


Data aparitiei: 14 Decembrie 2018
Ultima actualizare: 03 Ianuarie 2019

Votati articolul "Noile cote de TVA: 3 dileme contabile REZOLVATE":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X