Vom afla din randurile urmatoare ce conditii trebuie indeplinite pentru repartizarea din profitul net salariatilor. Ce note contabile se fac si ce impozite trebubuie achitate atat de firma, cat si de salariat, ne va lamuri specialistul nostru.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Monografia contabila pentru repartizarea profitului net
Conform prevederilor de la pct. 334 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, contabilitatea decontarilor cu personalul cuprinde drepturile salariale, sporurile, adaosurile, premiile din fondul de salarii, indemnizatiile pentru concediile de odihna, precum si cele pentru incapacitate temporara de munca, platite din fondul de salarii, primele reprezentand participarea personalului la profit, acordate potrivit legii, si alte drepturi in bani si/sau in natura datorate de entitate personalului pentru munca prestata.
Potrivit prevederilor pct. 335 din acelesi reglementari contabile, in vederea inregistrarii primelor reprezentand participarea personalului la profit, acordate potrivit legii, o entitate recunoaste ca provizion costul previzionat al acestora atunci si numai atunci cand:
a) entitatea are o obligatie legala sau implicita de a face astfel de plati ca rezultat al evenimentelor anterioare; si
b) poate fi facuta o estimare certa a obligatiei.
O obligatie curenta exista atunci,si numai atunci,cand entitatea nu are o alta alternativa realista decat sa efectueze aceste plati.
In situatiile financiare ale exercitiului pentru care se propun prime reprezentand participarea personalului la profit, contravaloarea acestora se reflecta sub forma de provizion,cheltuiala rezultand din serviciul angajatului.Provizionul urmeaza a fi reluat la venituri in exercitiul financiar in care se acorda aceste prime.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Prin urmare se pot acorda bonusuri salariatilor reprezentand participarea salariatilor la profit, insa sumele reprezentand participarea salariatilor la profit reprezinta venituri salariale conform art. 76 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal si se vor cuprinde in venitul brut lunar supus impozitului pe salarii.
De asemenea, pentru sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, se datoreaza CAS 25% conform prevederilor de la art. 139 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, CASS 10%, conform art. 157 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal.
Desigur, angajatorul datoreaza contributia asiguratorie pentru munca 2,25%, conform art. 220 4 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal.
Monografia contabila:
la sfarsitul anului,se inregistreaza :
a) Constituirea provizionului pentru primele ce urmeaza a se acorda personalului din profitul realizat:
6812 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele = 1518 Alte provizioane
b) Inregistrarea in contabilitate in anul 2019 la repartizarea si plata primelor
Cheltuiala cu primele aferente:
644 Cheltuieli cu primele reprezentand participarea personalului la profit = 424 Prime reprezentand participarea personalului la profit
c) Reluarea pe venituri a provizionului constituit in anul 2018
1518 Alte provizioane = 7812 Venituri din provizioane
d) Inregistrarea retinerilor aferente
424 = % 4315, 4316, 444
Contributia asiguratorie pentru munca, datorata de angajator:
646 = 436
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.