Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
email
Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Noua cota de TVA. Cum se procedeaza pentru servirea bauturilor non-alcoolice?

Noua cota de TVA. Cum se procedeaza pentru servirea bauturilor non-alcoolice?
cota de tvatva reduscaen

Incepand cu data de 1 noiembrie 2018, se aplica cota de 5% pentru servicii de cazare, restaurant si catering si utilizarea facilitatilor sportive prin OUG 89/2018, care a fost publicata in M.Of. nr. 854 din 09 octombrie 2018.

Noua cota de TVA reprezinta o provocare pentru contabili fiindca legea are neclaritati. Exista cateva situatii care au starnit adevarate controverse in domeniu.

Iti prezentam 3 cazuri rezolvate impecabil de expertii nostri. Speram sa te inspire in activitatea contabila.

Cota de TVA pentru restaurant sau cofetarie >>

Cota de TVA la cazare >>

Cota de TVA pentru cafea si bere la halba >>

Cota de TVA pentru apa potabila >>


In continuare, prezentam cazul unei societati care are cod CAEN autorizat 5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor serveste la masa cafea, ceai, apa, bere fara alcool etc. pe langa celelalte bauturi alcoolice.  Vom afla de la expert daca aceste produse se incadreaza la vanzarea cu cota de TVA de 5% conform OUG 80/11.2018.
 

Noua cota de TVA pentru bauturi non-alcoolice: raspunsul specialistului


 Din informatiile prezentate intelegem ca o societate comerciala, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, desfasoara activitati potrvit codului CAEN 5630- baruri si alte activiti de servire a bauturilor. Astfel, in cadrul activitatii sale aceasta serveste clientilor, la masa, bauturi alcoolice si non-alcoolice.

Astfel, intelegem ca doriti sa aflati cota de TVA aplicabila in cazul servirii bauturilor non-alcoolice.

In acest sens, mentionam faptul ca potrivit noilor prevederi legislative cota redusÄ de 5 % se va aplica si pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10. Astfel, consideram ca pentru a se putea aplica cota redusa de 5% pentru acesta operatiune, ea trebuie sa se incadreze ca prestare de servicii de restaurant.

In sensul TVA, serviciile de restaurant constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente, care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile.

Elementele de prestare de servicii care pot conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant sau catering in sensul TVA includ, fara a se limita la acestea:

•    furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul bauturilor,
•    servirea bauturilor, consultanta individuala privind alegerea bauturilor,
•    furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire/ de personal pentru curatenie,
•    punerea la dispozitie a veselei, curatarea sau debarasarea meselor,
•    punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului bauturilor, cum sunt mesele si scaunele. Totodat mentionam faptul ca punerea la dispozitia clientilor a unor elemente de mobilier rudimentar, cum ar fi o tejghea sau mesele de bar, care nu permit clientilor sa ia loc, nu constituie decat prestatii minore, accesorii livraii de alimente, care nu sunt de natura sa conduca la calificarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.

In concluzie, pentru incadrarea operatiunilor efectuate de societatea ca livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant sau catering nu are relevanta codul CAEN atribuit activitatii sale, ci este important modul in care sunt serviti clientii si modul in care este organizata activitatea.

Prin urmare, consideram ca doar daca in urma unei examinari calitative a intregii operatiuni, reise faptul ca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea bauturilor non-alcoolice sunt preponderente, societatea va aplica cota de TVA 5%.

Va redam mai jos baza legislativa:

Art. III pct. 6 din Ordonanta de urgenta nr. 89/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative La articolul 291 alineatul (3), dupa litera c) se introduc trei noi litere, literele d)-f), cu urmatorul cuprins:
d) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
e) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;
f) dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l)."

Art.2 alin. (5) din  Ordinul nr. 3659/2018 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal „Pentru incadrarea din punct de vedere al TVA a unei operatiuni ca livrare de bunuri sau prestare de servicii de restaurant sau catering trebuie efectuata o examinare calitativa a intregii operatiuni, din care sa reiasa daca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente, astfel cum rezulta si din Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauzele conexate C-497/09 Manfred Bog, C-499/09 CinemaxX Entertainment GmbH & Co. K, C-501/09 Lothar Lohmeyer È si C-502/09 Fleischerei Nier GmbH & Co. KG.”

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal.

 

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cota de tvatva reduscaen

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 31 Ianuarie 2019


Votati articolul "Noua cota de TVA. Cum se procedeaza pentru servirea bauturilor non-alcoolice?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Drepturi de autor

Intrebare: Buna ziua,

sunt un mic intreprinzator, am o editura.
de curand am editat o lucrare cu 3 autori.
din acestia unul este pensionar, altul este angajat in alta parte si cel de-al treilea nu este angajat.
care sunt denumirile si procentelor contributiilor pe care trebuie sa le calculam pentru fiecare in parte?
asupra caror sume se aplica aceste procente?

multumim

Daniela B.

Raspuns: Avand in vedere preverile art. 296^21 alin. (1) lit. f) din Codul Fiscal, in cazul in care nu...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 31 Ianuarie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user

Intrebare antispam: 1 + 3 =
  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi
Aboneaza-te la newsletterul Contabilul.ro si primesti gratuit Raportul special "Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi".
Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2019 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile  
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari in Codul Fiscal 2019 - 12 Proceduri Contabile actualizate la zi"


email
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X