Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Diferenta de plata a impozitului pe profit stabilita in urma inspectiei fiscale. Studiu de caz

Data aparitiei: 24 Iunie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Diferenta de plata a impozitului pe profit stabilita in urma inspectiei fiscale. Studiu de caz
impozit pe profitinspectie fiscaladosarul preturilor de transfer

Dezbatem in articolul de astazi un studiu de caz ce are ca tema principala diferenta de plata a impozitului pe profit stabilita in urma inspectiei fiscale. 

In urma unui control fiscal pe anul 2018, s-a stabilit un impozit pe profit suplimentar (in baza dosarului preturilor de transfer), suma ce a fost contestata in instanta. S-a castigat pana in acest moment doar stoparea dob si penalitatilor aferente. Specialistul ne va invata cum sa inregistram corect suma stabilita suplimentar ea fiind aferenta anilor 2011-2015.

 

Diferenta de plata a impozitului pe profit stabilita in urma inspectiei fiscale: raspunsul specialistului


Unei societati i se stabileste in urma inspectiei fiscale diferente de plata la bugetul de stat reprezentand impozit pe profit datorat pentru anii 2011-2015. Societatea contesta in instanta obligatia de plata suplimentara, obtinand pana in prezent stoparea accesoriilor (dobanzi si penalitati aferente diferentei).

Inregistrarea in evidentele contabile a sumelor se face prin urmatoarele articole:
691 = 441 valoare diferenta impozit pe profit de plata la buget, stabilita prin decizia de impunere  de catre organele de inspectie fiscala

6581.x = 4481 valoare accesorii stabilite
 

Precizare: Nu se va proceda la inregistrarea valorilor de plata prin  articolul contabil 1174 = 4xxx avand in vedere ca societatea ar avea obligatia depunerii declaratii 101 privind impozitul pe profit rectificativa, conform prevederilor art.19 alin.(3) Cod fiscal: veniturile si cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala. Conform prevederilor art.105 din Codul de procedura fiscala, nu se poate depune o declaratie rectificativa in timpul sau dupa incheierea inspectiei fiscale, pentru ca erorile constatate de societatea comerciala dupa depunerea unei

declaratii fiscale la organul fiscal pot fi corectate de contribuabil numai in perioada in care obligatia stabilita se afla sub rezerva verficarii ulterioare, adica nu a facut obiectul unei inspectii fiscale sau se afla in perioada de prescriptie.

Avand in vedere ca societatea contesta in instanta sumele stabilite in sarcina sa de plata, va constitui provizion pentru valoarea acestora, prin articolul contabil:

6812  =1516 Provizioane pentru impozite, cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art.26 alin.(1) Cod fiscal

In momentul pronuntarii hotararii definitive si irevocabile cu privire la anularea deciziei de impunere, respectiv a obligatiilor de plata suplimentare la bugetul de stat,  societatea va proceda la reversarea provizionului constituit initial :

1516 Provizioane pentru impozite = 7812, venit neimpozabil la calculul impozitului pe profit, conform art.23 lit.d) Cod fiscal.
 



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X