Dezbatem in articolul de astazi un studiu de caz ce are ca tema principala diferenta de plata a impozitului pe profit stabilita in urma inspectiei fiscale.
In urma unui control fiscal pe anul 2018, s-a stabilit un impozit pe profit suplimentar (in baza dosarului preturilor de transfer), suma ce a fost contestata in instanta. S-a castigat pana in acest moment doar stoparea dob si penalitatilor aferente. Specialistul ne va invata cum sa inregistram corect suma stabilita suplimentar ea fiind aferenta anilor 2011-2015.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Diferenta de plata a impozitului pe profit stabilita in urma inspectiei fiscale: raspunsul specialistului
Unei societati i se stabileste in urma inspectiei fiscale diferente de plata la bugetul de stat reprezentand impozit pe profit datorat pentru anii 2011-2015. Societatea contesta in instanta obligatia de plata suplimentara, obtinand pana in prezent stoparea accesoriilor (dobanzi si penalitati aferente diferentei).
Inregistrarea in evidentele contabile a sumelor se face prin urmatoarele articole:
691 = 441 valoare diferenta impozit pe profit de plata la buget, stabilita prin decizia de impunere de catre organele de inspectie fiscala
6581.x = 4481 valoare accesorii stabilite
Precizare: Nu se va proceda la inregistrarea valorilor de plata prin articolul contabil 1174 = 4xxx avand in vedere ca societatea ar avea obligatia depunerii declaratii 101 privind impozitul pe profit rectificativa, conform prevederilor art.19 alin.(3) Cod fiscal: veniturile si cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala. Conform prevederilor art.105 din Codul de procedura fiscala, nu se poate depune o declaratie rectificativa in timpul sau dupa incheierea inspectiei fiscale, pentru ca erorile constatate de societatea comerciala dupa depunerea unei
Examen Consultant Fiscal 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Avand in vedere ca societatea contesta in instanta sumele stabilite in sarcina sa de plata, va constitui provizion pentru valoarea acestora, prin articolul contabil:
6812 =1516 Provizioane pentru impozite, cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art.26 alin.(1) Cod fiscal
In momentul pronuntarii hotararii definitive si irevocabile cu privire la anularea deciziei de impunere, respectiv a obligatiilor de plata suplimentare la bugetul de stat, societatea va proceda la reversarea provizionului constituit initial :
1516 Provizioane pentru impozite = 7812, venit neimpozabil la calculul impozitului pe profit, conform art.23 lit.d) Cod fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil.