email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura rambursarii de TVA. Care sunt pasii de urmat?

Procedura rambursarii de TVA. Care sunt pasii de urmat?
declaratia 300declaratia 318rambursare tvadecont tva

Firmele pot solicita rambursarea de TVA (taxa pe valoarea adaugata) pentru diferite cheltuieli (sume negative) pe care le-au avut pe parcursul anului. Aceste sume negative vor fi recuperate de firme de la bugetul statului.

Enumeram cateva dintre cheltuielile pentru care se poate cere rambursarea de TVA:  evenimente internationale, transport, telecomunicatii, cheltuieli cu targuri, publicitate,  traininguri, cheltuieli de protocol. La acestea se pot adauga si activitatile externe, adica cele internationale ale firmei, in situatia in care au fost desfasurate.

Vom afla in continuare de la expertul nostru care sunt pasii pentru a cere ramburasarea TVA.
 

Procedura rambursarii de TVA: raspunsul specialistului


Conform Codului fiscal avem doua tipuri de rambursari de TVA, respectiv rambursarea TVA intern si rambursarea TVA extern.

 

Rambursarea TVA extern este reglementata la art. 302 din Codul fiscal: Rambursarea taxei catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania si rambursarea TVA de catre alte state membre catre persoane impozabile stabilite in Romania, si reprezinta rambursarea TVA dintr-un stat membru al UE.

In acest sens va trebui sa completati formularul 318 si sa-l depuneti la organul fiscal competent din Romania care o va transmite autoritatilor din statul membru. Aceasta cerere trebuie transmisa cel tarziu pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare.
 

Citeste si:

Declaratia 318 - termen de depunere si instructiuni de completare
 

Legislatia care este aplicabila cererii de rambursare si a dreptului la rambursare este cea a statului membru catre care s-a adresat cererea, iar procedura prin care se realizeaza rambursarea va fi cea stabilita de acest stat. Trebuie sa aveti in vedere ca este posibila rambursarea TVA numai pentru acele operatiuni pentru care exista drept de deducere si in Romania.

Presupun ca solicitarea dvs. este pentru rambursarea TVA intern care este reglementata in Codul fiscal la art. 303 - Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316.

Rambursarea TVA se poate solicita prin Decontul de TVA 300, reglementat la art. 323 din Codul fiscal:
 

ART. 323 - Decontul de taxa   

 (1) Persoanele inregistrate conform art. 316 trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.

(2) Decontul de taxa intocmit de persoanele inregistrate conform art. 316 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia nastere dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei pentru care se exercita dreptul de deducere, in conditiile prevazute la art. 301 alin. (2), suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei colectate care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale in care a luat nastere exigibilitatea taxei, precum si alte informatii prevazute in modelul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.

(3) Datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizare

Modul de completare al Decontului 300 este reglementat in OPANAF 591/2017 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) Decont de taxa pe valoarea adaugata.

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti pentru rambursarea TVA este sa completati cererea de rambursare, care de fapt este Decontul TVA 300  bifat la Da  in sectiunea din decont : Solicitati rambursarea soldului sumei negative de TVA? Da |_| Nu |_   
 

ART. 303 - Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 

(7) Persoanele impozabile, inregistrate conform art. 316, pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare. Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare. Nu poate fi solicitata rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare…..
            
Daca TVA deductibila este mai mare decat taxa colectata, diferenta rezultata este definita ca suma negativa de TVA:  
                                      
ART. 303 - Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316

(1) In situatia in care taxa aferenta achizitiilor efectuate de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 316, care este deductibila intr-o perioada fiscala, este mai mare decat taxa colectata pentru operatiuni taxabile, rezulta un excedent in perioada de raportare, denumit in continuare suma negativa a taxei.

(2) Dupa determinarea taxei de plata sau a sumei negative a taxei pentru operatiunile din perioada fiscala de raportare, persoanele impozabile trebuie sa efectueze regularizarile prevazute in prezentul articol, prin decontul de taxa prevazut la art. 323 .

(3) Suma negativa a taxei, cumulata, se determina prin adaugarea la suma negativa a taxei, rezultata in perioada fiscala de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente, daca nu s-a solicitat a fi rambursat, si a diferentelor negative de TVA stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului.
 
Dupa depunerea decontului, etapa urmatoare o reprezinta analiza care va fi efectuata de ANAF asupra deconturilor cu sume negative cu optiune de rambursare si se transmit catre compartimentul cu atributii in domeniul solutionarii deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare pentru efectuarea analizei de risc. In functie de gradul de risc puteti avea una din urmatoarele situatii:

    • Daca societarea prezinta risc fiscal mic decontul se solutioneaza prin emiterea deciziei de rambursare a TVA , cu inspectie fiscala ulterioara platii sumei solicitate;
    • Daca societatea prezinta risc fiscal mediu, decontul de TVA se va solutiona cu analiza documentara;
    • Daca societatea prezinta risc fiscal mare, decontul se va solutiona cu inspectie fiscal anticipate.
Pentru mai multe detalii puteti studia procedura ANAF de solutionare a deconturilor cu sume negative cu optiune de rambursare regelmentata in OPANAF nr. 3.699 din 17 decembrie 2015 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, actualizat la zi.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 300declaratia 318rambursare tvadecont tva


Data aparitiei: 29 Octombrie 2019

Votati articolul "Procedura rambursarii de TVA. Care sunt pasii de urmat?":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X