Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dezvoltarea unui website. La ce valoare poate fi inregistrat in patrimoniu?

Data aparitiei: 04 Noiembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dezvoltarea unui website. La ce valoare poate fi inregistrat in patrimoniu?
cost de achizitiecheltuieliimobilizare necorporala

Subiectul studiului de caz prezentat astazi este o firma care a dezvoltat un website pe un domeniu propriu, website care nu a fost inregistrat ca activ necorporal. Expertul nostru ne va lamuri la ce valoare poate fi inregistrat in patrimoniu acest activ (care aduce venituri prin exploatarea lui) in vederea divizarii societatii. Contribuabilul doreste separarea acestei activitati pe o firma noua.


Iata raspunsul specialistului!

O imobilizare necorporala se inregistreaza initial la costul de achizitie sau de productie, asa cum sunt definite in prezentele reglementari.

In scopul realizarii si exploatarii unor website-uri proprii, societatile desfasoara o serie de activitati specifice care genereaza cheltuieli a caror reflectare in contabilitate necesita analizarea acestora prin prisma criteriilor de recunoastere prevazute de reglementarile contabile.

Astfel, etape posibile, presupuse a fi parcurse in scopul realizarii unui website propriu, pot fi: planificarea, dezvoltarea aplicatiei si a infrastructurii, proiectarea grafica, elaborarea continutului si exploatarea efectiva.

Avand in vedere prevederile reglementarilor contabile, un website care rezulta din faza de dezvoltare se recunoaste drept imobilizare necorporala daca si numai daca, in plus fata de respectarea prevederilor de la pct. 153 referitoare la recunoasterea si evaluarea imobilizarilor necorporale, sunt indeplinite si cerintele cuprinse la pct. 167 cu privire la recunoasterea imobilizarilor necorporale provenite din faza de dezvoltare a unui proiect intern.

Mai precis, o entitate poate respecta dispozitia de a demonstra modul in care website-ul sau va genera beneficii economice viitoare in conformitate cu pct. 167 alin. (1) lit. d) din reglementarile contabile atunci cand, de exemplu, website-ul este capabil sa genereze venituri.

La contabilizarea cheltuielilor interne ocazionate de constructia si exploatarea website-ului propriu al entitatii, pentru acces intern si/sau extern, se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:

- daca website-ul este o imobilizare necorporala generata intern: entitatea trebuie sa demonstreze ca acesta indeplineste definitia unei imobilizari necorporale si criteriile generale de recunoastere a unei imobilizari necorporale, prevazute de reglementarile contabile;

- stabilirea valorii de inregistrare in contabilitate a website-ului (evaluarea);

- identificarea si inregistrarea cheltuielilor care nu pot fi recunoscute in costul activului, respectiv in costul website-ului, fiind cheltuieli ale perioadei.

La pct. 163 se arata ca uneori este dificil de evaluat daca o imobilizare necorporala generata intern se califica pentru recunoastere, din cauza problemelor in:

a) a identifica daca exista si momentul in care apare un activ identificabil ce va genera beneficii economice viitoare preconizate; si

b) a determina in mod fiabil costul activului. In anumite cazuri, costul de generare interna a unei imobilizari necorporale nu poate fi diferentiat de costul mentinerii sau majorarii fondului comercial generat intern al entitatii sau de costul de functionare de zi cu zi.

In consecinta, pe langa prevederile referitoare la recunoasterea si evaluarea imobilizarilor necorporale, o entitate aplica pct. 164-170 tuturor imobilizarilor necorporale generate intern.

Dupa cum se observa este foarte greu de evaluat o imobilizare necorporala. Pentru stabilirea valorii, va trebui sa aveti in vedere toate dispozitiile legale privind recunoasterea si evaluarea website-ului.

La pct. 170 se arata ca costul unei imobilizari necorporale generate intern este suma costurilor suportate de la data la care imobilizarea necorporala a indeplinit pentru prima oara criteriile de recunoatere ca imobilizari necorporale.

Costul unei imobilizari necorporale generate intern este compus din toate costurile direct atribuibile care sunt necesare pentru crearea, producerea si pregatirea activului pentru a fi capabil sa functioneze in maniera intentionata de catre conducere. Exemple de costuri direct atribuibile sunt:

a) cheltuielile cu materialele si serviciile utilizate sau consumate pentru generarea imobilizarii necorporale;

b) cheltuielile cu personalul provenite din generarea imobilizarii necorporale;

c) taxele de inregistrare a unui drept legal;

d) amortizarea brevetelor si licentelor care sunt utilizate pentru a genera imobilizarea necorporala.

In situatia in care nu detineti informatii cu privire la  toate costurile direct atribuibile care au fost  necesare pentru crearea, producerea si pregatirea activului, apreciez ca ati putea sa  apelati la un evaluator autorizat, care sa stabileasca valoarea prin emiterea unui  raport de evaluare, avand in vedere regulile  generale prevazute la pct. 75 .

La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:

a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.

In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa se substituie costului de achizitie.

Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii.

In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre evaluatori autorizati, potrivit legii.


 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X