Reprezentatii DGRFP Brasov au elaborat un ghid complet adresat persoanelor fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.
Ghidul cuprinde definitia inchirierii in scop turistic, modul de impozitare, obligatiile declarative, termenul pentru plata si alte informatii importante cu care trebuie sa fie puse la curent persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turistic.
Ce inseamna inchirierea in scop turistic?
Inchirierea in scop turistic, de catre proprietari (persoane fizice obisnuite), a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minim 24 de ore si maxim 30 de zile, intr-un an calendaristic, oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata. Aceasta impozitare nu se aplica persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale proprietari de structuri de primire turistica cu functiune de cazare certificata de Ministerul Turismului.
Natura veniturilor supuse impozitarii
Veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor.
Modul de impozitare
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
I. Pe baza normei anuale de venit sau optional
II. In sistem real
I. Determinarea venitului pe baza normei anuale de venit
*Articolele 85, 120, 1201din Codul fiscal
Norma de venit pentru anul 2020 corespunzatoare unei camere inchiriate in scop turistic de catre proprietari in locuintele personale este:
a) pentru statiunile turistice de interes local si national, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre, si pentru alte localitat i - 15.000 lei pe an;
b) pentru statiunile turistice de interes local si national de pe litoralul Marii Negre:
- pentru sezonul turistic estival definit conform legislatiei in materie, respectiv perioada 1 mai - 30 septembrie a fiecarui an - 12.500 lei
- pentru extrasezon - 6.500 lei.
Normele anuale de venit pot fi ajustate cu coeficientii de corectie, corespunzator criteriilor prevazute de articolul 2 din Ordinul 22/28/2012 si nu pot sa difere cu mai mult de 30% de nivelul normelor anuale transmise de catre Autoritatea Nationala pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei, Cometului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. Norma de venit si coeficientii de corectie sunt publicate de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov si pot fi vizualizate pe site-ul ANAF: - www.anaf.ro/Asistenta Contribuabili/Persoane fizice/Norme de venit/Norme turistice pe anul 2020, sau - www.anaf.ro/DGRFP BRASOV de pe harta/Asistenta Contribuabili /Informatii curente/Norme anuale de venit pentru inchirierea de camere in scop turistic si coeficientii de corectie.
Incepere/ incetare activitate in cursul anului
• Obligatii declarative:
- depunerea la organul fiscal, pentru anul in curs, pana la data de 15 martie* inclusiv a anului de realizare a venitului, a “Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”,
- in cazul in care contribuabilii incep sa realizeze astfel de venituri in cursul anului au obligatia completarii si depunerii declaratiei unice, pentru anul fiscal in curs, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Declaratia unica se va completa la sectiunea “Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse pe baza de nome de venit”.
• Obligatii de plata:
- impozitul pe venit este in cota de 10% si se aplica la norma de venit, impozitul fiind final.
Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 15 martie* a anului urmator anului de realizare a venitului.
In cazul incetarii sau suspendarii temporare a activitatii in cursul anului, contribuabilii notifica, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului organul fiscal prin depunerea declaratiei unice si isi recalculeaza impozitul anual datorat.
• Contribuabilii care obtin venituri determinate pe baza normei anuale de venit NU au obligatia completarii Registrului de evidenta fiscala si conducerii evidentei contabile.
Determinarea venitului in sistem real (pe baza contabilitatii in partida simpla)
*Articolele 86, 120, 1201 , 122 din Codul fiscal
• Contribuabilii au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, potrivit articolului 68 din Codul fiscal si Ordinului ANAF 170/2015.
• Obligatii declarative:
1. In cursul anului:
- completarea si depunerea declaratiei unice pentru anul in curs pana la data de 15 martie* inclusiv, in care contribuabilii isi exercita optiunea pentru an fiscal curent si isi estimeaza venitul pe care il vor realiza in anul respectiv.
Obs. Optiunea se exercita pentru fiecare an fiscal.
- in cazul in care contribuabilii incep sa realizeze astfel de venituri in cursul anului au obligatia completarii si depunerii declaratiei unice in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Declaratia unica se va completa la sectiunea “Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real”.
- in cazul incetarii sau suspendarii temporare a activitatii in cursul anului, contribuabilii notifica, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, organul fiscal prin depunerea declaratiei unice si isi recalculeaza impozitul anual datorat.
2. Dupa incheierea anului:
- depunerea declaratiei unice pana la data de 15 martie* inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in care declara venitul efectiv realizat in vederea definitivarii impozitului anual pe venit.
• Obligatii de plata:
- impozitul pe venit datorat este in cota de 10% aplicata asupra venitului anual determinat in sistem real, impozitul fiind final.
• Termen de plata:
- pana la data de 15 martie* a anului urmator anului de realizare a venitului.
• Contribuabilii care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real au obligatia completarii Registrului de evidenta fiscala si conducerii evidentei contabile potrivit articolului 68 din Codul fiscal.
Contributii sociale obligatorii
- contributia de asigurari sociale (CAS) nu se datoreaza.
- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) se datoreaza in cazul in care contribuabilul estimeaza venituri din: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, investitii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura si alte surse, a caror valoare cumulata depaseste plafonul a 12 salarii minime brute pe tara.
Incadrarea in plafon se efectueaza prin cumularea veniturilor mentionate mai sus, stabilite conform articolului 170 alineatul (2) din Codul fiscal.
CASS se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul reprezentata de echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara. (pentru anul 2020: 2676 lei = 2230 lei x 12 luni x 10%)
Se datoreaza CASS, in functie de plafon, indiferent daca contribuabilii au calitatea de salariat sau pensionar. Contribuabilii care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate sub nivelul plafonului minim de 12 salarii minime brute pe tara pot opta pentru plata CASS in conditiile prevazute la articolului 180 din Codul fiscal.
• Termen de plata: - pana la data de 15 martie* a anului urmator anului pentru care se datoreaza CASS.
Prelungirea termenului
* Pentru anul 2020 termenul de depunere al declaratiei unice si de plata a impozitului pe venit si contributiilor sociale este 25 mai 2020.
Alte obligatii cu care trebuie sa fii la curent
1. Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Operatorii economici au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura. 2. In cazul in care persoana fizica presteaza sau primeste servicii intracomunitare trebuie sa se inregistreze special in scopuri de TVA conform articolului 317 din Codul fiscal.
Ce se intampla daca se depaseste in cursul anului numarul de 5 camere de inchiriat
Veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de inchiriat, sunt considerate ca fiind venituri din activitati independente.
In cazul contribuabililor impozitati la norma de venit care in cursul anului depasesc numarul de 5 camere de inchiriat, de la data depasirii numarului de 5 camere si pana la sfarsitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizeaza in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, potrivit regulilor de stabilire prevazute in categoria venituri din activitati independente.
Contribuabilii sunt obligati sa notifice organul fiscal despre acest fapt, in termen de 30 zile de la data depasirii, prin depunerea declaratiei unice rectificativa, capitolul II in care:
- va recalcula norma de venit si impozitul anual datorat pe perioada in care venitul a fost determinat la norma de venit; - va estima veniturile pentru perioada ramasa din anul fiscal, impusa in sistem real.
In anul urmator anului in care s-a depasit numarul de 5 camere de inchiriat, contribuabilul determina in continuare venitului net in sistem real, sau poate opta, daca doreste, pentru determinarea venitul net anual pe baza de norma de venit potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente din Codul fiscal, prin depunerea declaratiei unice pana la data de 15 martie*