email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatie de concediu pentru supravegherea copiilor. Care este baza de calcul a venitului net?

Indemnizatie de concediu pentru supravegherea copiilor. Care este baza de calcul a venitului net?
cod fiscalcontributii socialeindemnizatie

Prin OUG 19/2020 s-a hotarat acordarea acordarea unei indemnizatii de concediu pentru supravegherea copiilor. Sunt firme in cadrul carora a fost calculata aceasta indemnizatie, in luna martie 2020, pentru mai multi salariati din cadrul societatii noastre.

Vom studia in continuare cazul unui salariat aflat in zile libere platite cu 75%, care are o indemnizatie bruta in suma de 1.504 lei si doi copii in intretinere (beneficiaza de deducere). Specialistul nostru ne lamureste care este baza de calcul a venitului net.
 

Indemnizatie de concediu pentru supravegherea copiilor: raspunsul specialistului

Potrivit art. 3 alin. (1) si alin. (2) din OUG 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, “(1) Indemnizatia pentru fiecare zi libera acordata in conditiile art. 1 se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
           
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca, in conditiile prevazute de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.”
           
Astfel, indemnizatia pentru fiecare zi libera se plateste din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului si este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Totodata, indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de Codul fiscal.
           


Referitor la deducerea personala, potrivit art. 77 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pct. 13 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal, “deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza, in limita venitului realizat. Deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.”
 
Potrivit pct. 14 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal, “venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.”

Prin urmare, deducerea personala se stabileste in functie de nivelul venitului brut lunar care include, atat veniturile din salarii aferente zilelor lucrate, cat si indemnizatia pentru supravegherea copilului supusa impozitului pe salarii, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere. 
  
De exemplu, pentru un venit salarial brut de 3.500 lei (format din 2.000 lei - salariu aferent orelor lucrate si 1.500 lei - indemnizatie concediu parinti pentru supravegherea copiilor), angajatul beneficiaza de deducere personala in valoare de 365 lei (deducere personala aferenta veniturilor salariale cuprinse intre 3.451 – 3.500 cu 2 persoane in intretinere.).

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalcontributii socialeindemnizatie


Data aparitiei: 13 Mai 2020

Votati articolul "Indemnizatie de concediu pentru supravegherea copiilor. Care este baza de calcul a venitului net?":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X