Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 a suferit recent modificari.
Prin OUG nr. 143/2020 a fost stabilit plafonul total al garantiilor pentru 2020 (20.000.000.000 lei), perioada de acordare a grantului pentru plata dobanzii de la data acordarii creditului, dar si alte schimbari esentiale.
Specialistul Ionut Jinga a prezentat pe portalcontabilitate.ro 6 modificari aduse Programului IMM Invest.
Cum a fost modificat Programul IMM Invest prin OUG nr. 143/2020
1. Perioada de acordare a grantului pentru plata dobanzii este de 8 luni de la data acordarii creditului.
Acordarea grantului pentru anul 2020 se realizeaza conform schemei de ajutor de stat prevazute la art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, precum si pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile ulterioare, iar pentru anii urmatori se aproba anual printr-un act normativ cu putere de lege doar in conditiile in care cresterea economica estimata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza se situeaza sub nivelul cresterii economice din anul 2020.
Acordarea grantului se realizeaza in conditiile respectarii prevederilor legislatiei din domeniul ajutorului de stat in vigoare.
2. Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat prevazute la alin. (3) lit. a) si b), care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul programului, nu poate depasi 10.000.000 lei, in limita valorii celei mai mari dintre cele mentionate la art. 1 alin. (3) lit. a) pct. (i), (ii) si (iii). Microintreprinderile si intreprinderile mici pot opta pentru acordarea creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru prevazute la alin. (3) lit. a) sau b)."
3. Solicitantii NU mai trebuie sa depuna un document scris prin care se angajeaza sa nu disponibilizeze personalul existent de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pana la 31 decembrie 2020, explica Ionut Jinga.
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
4. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit scrisori de garantie/acorduri de finantare in legatura cu masurile prevazute la art. 2 si 3, este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si 31 decembrie 2020, iar perioada in care se poate efectua plata grantului este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si 31 octombrie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.
5. Bugetul schemei de ajutor de stat este 1.106 milioane lei, echivalentul in lei a aproximativ 228,42 milioane euro, pentru masurile de finantare prevazute la capitolul II.2.
6. Pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 20.000.000.000 lei.
IMPORTANT!
Expertul Ionut Jinga mentioneaza ca aceste dispozitii se aplica si solicitarilor de acordare a creditelor garantate in cadrul Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA aflate in curs de solutionare.
Microintreprinderile si intreprinderile mici care au contractat credite/linii de credit pentru capital de lucru in conditiile art. 1 alin. (3) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 (credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat de stat in procent de maximum 90%), pot solicita acordarea suplimentara a unor/unei alte credite/linii de credit pentru capital de lucru.