O societate acorda premii in bunuri, in cadrul campaniilor promotionale organizate pentru persoanele fizice rezidente in Romania. Pentru produsele a caror valoare depaseste suma de 600 lei, compania calculeaza, declara si plateste impozit. Asadar, cheltuiala cu impozitul neretinut la sursa, este deductibila sau nu?
Societatea ofera premii in bunuri, in cadrul campaniilor promotionale care se adreseaza persoanelor fizice, nerezidenti in Ro. Aceste sunt venituri obtinute de nerezidenti din Ro si se impoziteaza. Acest impozit este suportat tot de catre Credit Gold.
Este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit? Societatea are incheiate diverse contracte de drepturi de autor si proprietate intelectuala cu diverse persoane fizice. In contracte este prevazuta retinerea la sursa a impozitului pentru aceste venituri. Este aceasta cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit al companiei platitoare de venit?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Cheltuiala cu impozitul neretinut la sursa: raspunsul specialistului
1) In primul caz , cheltuiala cu impozitul neretinut la sursa nu este cheltuiala deductibila, avand in vedere prevederile art. 25 alin. 1 din Codul fiscal , dispozitii care prevad ca pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
Astfel, lege prevede clar ca veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 10% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu (diferenta dintre venitul din premii si suma reprezentand venit neimpozabil) respectiv acesta se datoreaza de persoana fizica, si nu de catre societate.
2) In al doilea caz, legislatia prevede in mod expres nedeductibilitatea cheltuielii cu impozitul neretinut la sursa pentru persoanele nerezidente la art. 25 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania, precum si cheltuielile cu impozitul pe profit amanat inregistrat in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile.
3) Daca contractele incheiate cu persoanele fizice pentru drepturile de proprietate intelectuala respecta regula generala de deductibilitate prevazuta la art. 25 alin. 1 lit. a) cheltuiala este deductibila la stabilirea rezultatului fiscal.
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Daca va referiti tot la impozitul neretinut , ca si in cazul de la pct. 1, daca impozitul nu este retinut la sursa si este suportat de catre societate, cheltuiala cu impozitul neretinut nu este cheltuiala deductibila, intrucat nu se respecta regula generala de deductibilitate precum si prevederile de la art. 72 alin. (1) si alin. (4) din Codul fiscal, privind stabilirea impozitul pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.